Budeme platit jen 16 milionů ročně, radují se na NKÚ

18.07.2013 14:10

Holešovická budova Tokovo bude ještě další dva roky domovem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Nájem se zlevní na částku 16,7 milionu korun ročně, smlouvu podepsal šéf úřadu Martin Kala prozatím na dva roky.

Budeme platit jen 16 milionů ročně, radují se na NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle nové nájemní smlouvy zaplatí NKÚ za pronájem 9856 čtverečních metrů kancelářských prostor a 75 převážně garážových parkovacích stání ročně 16,7 milionu korun. Dosavadní využívaná plocha se tak nemění. NKÚ bude i nadále bezplatně užívat prostory konferenčního sálu, uvedla mluvčí. "Podmínky, na kterých se nám nakonec po dlouhých a mnohdy vypjatých jednáních podařilo s pronajímatelem budovy domluvit, pokládám za výhodné a myslím, že naši lidé odvedli velmi dobrou práci," uvedl Kala.

NKÚ za šest let pronájmu budovy Tokovo zaplatil 450 milionů korun. Nájemné se měnilo, a to od 79,1 milionu v roce 2011 až po 48,1 milionu korun v roce 2012 podle toho, do jaké míry bylo splaceno vybavení budovy. Pokud se úřad rozhodne využít první možnost na prodloužení nájmu, přejde do jeho vlastnictví v červenci 2016 veškerý mobiliář. Podíl úřadu na hrazení provozních nákladů klesne tak, že úřad by měl ušetřit ročně asi 131.000 korun.

Pronájem byl lepší než nákup

Nájemné bude možné poprvé zvýšit až k 1. lednu 2015, ale jen pokud inflace za předchozí rok překročí dvě procenta. Současná nájemní smlouva měla skončit letos v září. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru v minulosti často kritizovali nájem jako předražený. Úřad hledal nové sídlo a zvažoval i možnost jeho koupě. Zájem měl o budovu zkrachovalé loterijní společnosti Sazka na Žižkově. Vláda ale letos v březnu tento nákup neschválila a zdůvodnila to hospodářskou situací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …