Budete mě zasypávat nesmysly, že šířím proruskou propagandu, ale... Senátor Valenta podpořil „úlet“. Rudá hvězda, azbuka, Kreml

09.07.2020 16:40

Senátor Ivo Valenta podpořil satirickou akci, při níž se na budově na náměstí Míru v Uherském Hradišti objevila rudá hvězda a azbukou napsaný nápis Kreml. Symbol má pomoci tomu, aby se politici začali více zajímat o nedalekou chátrající budovu věznice. „Pokud existuje cokoliv, co start rekonstrukce urychlí, jsem tomu rád – i kdyby to měl být kontroverzní úlet v podobě dočasného vyvěšení rudé hvězdy,“ píše Valenta.

Budete mě zasypávat nesmysly, že šířím proruskou propagandu, ale... Senátor Valenta podpořil „úlet“. Rudá hvězda, azbuka, Kreml
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Ivo Valenta, který s dalšími senátory podal kvůli protikuřáckému zákonu ústavní stížnost

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí
„Odsuzuji totalitní praktiky a nemám rád symboly s touto érou spojené. Na druhé straně ale mám velmi rád ironii a recesi, která je, jak je vidět, pro náš region stále typická, zvláště v situaci, kdy se jedná o způsob, jak na něco poukázat, někoho ‚probudit‘ a přinutit k činům,“ připojuje senátor k netradičnímu upozornění, jehož prostřednictvím chtějí majitelé budovy dovést politiky k jednání.

Rudá hvězda a azbukou napsaný nápis Kreml na soukromé budově na náměstí Míru vzbudila silné nepochopení ze strany radnice, která si stěžuje, že světelné zařízení v městské památkové zóně někdo nainstaloval v minulých dnech bez jejího vědomí. Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) kvůli nápisu již dokonce podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Problémem není jen narušení památkové zóny, podle starosty umístěním poutače mohlo dojít k trestnému činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. „Žádné okolnosti ani důvody této iniciativy mně nejsou známy, přesto považuji za nepřípustné, aby na budovu v Městské památkové zóně Uherské Hradiště a v bezprostřední blízkosti areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti byla umísťována jakákoli totalitní symbolika,“ uvedl Blaha pro ČTK.

Naopak jednatel vlastníka domu – společnosti Simexco – Vilém Kubiš poukázal, že instalace má upozornit na chátrání bývalé věznice v sousedství.
 
„Jedním ze záměrů bylo upozornit na to, že se nedělá nic s věznicí vedle, kde byli vězněni političtí vězni. Je to torzo, se kterým 30 let nikdo nic nedělá,“ zdůvodnil Kubiš.

„Tento příběh by možná mohl být jednou z kapitol knihy ‚Slovácko sa súdí‘, kdyby došlo k jejímu dalšímu vydání – tím spíše, že je v hlavní roli věznice,“ komentuje dění Valenta.

Někdo je podle senátora „stejně jako ta hvězda rudý vzteky, jiný se pousměje“. Chápat má strany obě, sám se však kloní k té druhé.

„Už teď vidím, jak mne zase budou někteří zasypávat svou zlobou a chrlit tu ze sebe nesmysly o tom, že se dopouštím proruské propagandy, ale to mi nevadí. Kdo mne zná, ví, že jsou tito lidé úplně vedle. Nejsem populista a stojím si za svým názorem, ať se někomu líbí, nebo ne,“ vzkazuje svým kritikům.

„Netradiční výzdoba“ sice má být i podle něj „fakt úlet“, avšak důležitý má být cíl celé akce, který má podle politika „popostrčit pražské byrokraty k urychlení rekonstrukce nedaleké věznice, která desítky let chátrá, a přitom je sama o sobě mementem totalitních hrůz“.

„Beru to s úsměvem a považuji tento krok za jakousi politickou satiru,“ uzavírá Valenta, jenž se několik posledních let snažil docílit posunu v řešení budoucnosti věznice.

První kroky v rámci záchrany objektu se mu již podařily. „Budova věznice již přešla z Ministerstva spravedlnosti na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Je zpracovaná studie, která potvrdila, že po rekonstrukci zde vznikne nejen muzeum totality, ale také zázemí pro okresní soud a další justiční instituce. Vláda prý má na rekonstrukci připraveny peníze, pokračuje se v projektování i vyklízení budovy,“ připomíná senátor s odkazem na rekapitulaci několikaleté práce, která otevírá možnou změnu v revitalizaci objektu.

Obává se ovšem, že v rychlosti konání příslušných institucí k posunu nedojde. „Ano, hnuli jsme se po letech z místa, vlastní rekonstrukce ale stále neprobíhá. Pokud tedy existuje cokoliv, co start rekonstrukce urychlí, jsem tomu rád – i kdyby to měl být kontroverzní úlet v podobě dočasného vyvěšení rudé hvězdy. Obávám se však, že ani ta nepřinutí příslušné úředníky a instituce, aby své tempo zrychlili,“ myslí si.

Bývalá uherskohradišťská věznice zeje prázdnotou již od roku 1960, kdy zanikla při reformě státní správy. Za druhé světové války využívalo věznici gestapo jako shromaždiště politických vězňů před transportem do koncentračních táborů. Po válce se zde konaly lidové soudy a na nádvoří věznice veřejné popravy.

Za komunismu byli do areálu zavlečeni vězni tvoření z lidí nepohodlných pro režim.

Kromě Muzea totalitních režimů se do věznice má přestěhovat i okresní soud nebo státní zastupitelství.

Pozn. red.: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…