Budete platit víc. Všichni, za jídlo nebo dům. STANař má jasno

24.03.2023 22:22

Abychom si udrželi náš „sociální stát“, tak si budeme muset „všichni trošku utáhnout opasky“, prohlásil v podcastu „Ptám se já“ předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (za STAN) a začal jmenovat, co je dle koaličních starostů nyní třeba udělat k zachování „sociálního smíru“. Zvýšit daně z příjmu fyzických osob, zvýšit daň z nemovitostí, spotřební daně či zvýšit základní sazbu DPH na 22% a zavést progresivní zdanění, padlo. „Nikomu se to nevyhne,“ ujistil politik.

Budete platit víc. Všichni, za jídlo nebo dům. STANař má jasno
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Josef Bernard (PirSTAN)

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí
Státní rozpočet drtí v posledních letech stamiliardové schodky a stát plánuje letos hospodařit se schodkem 295 miliard korun, což je však například podle předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla částka, která také nemusí stačit a může být i o 50 miliard vyšší.

Rozpočet měl přitom již vloni schodek 360,4 miliardy korun a státní dluh vzrostl na 2,895 bilionu. Proti roku přitom 2021 v roce minulém vzrostly příjmy rozpočtu o 9,2 procenta na 1,624 bilionu korun. Za jejich růstem byl zejména vyšší výběr DPH a daně z příjmu právnických osob. Výdaje se meziročně zvýšily o 4,1 procenta na 1,984 bilionu korun.

Představu o tom, jak zkrotit obří schodky státního rozpočtu, mají již mít koaliční Starostové. Recept na řešení současného deficitního rozpočtu pak podle vládního hnutí STAN nepanuje jen na jeho rostoucí výdajové stránce, ale především na té příjmové, a bude ji prý třeba nafouknout o miliardy z daní vybraných od občanů.

A které že daně je třeba zvednout? Dle poslance za STAN a předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda je jich hned několik. „Příjmová stránka znamená navýšení daní, v našem podání je to mírné navýšení vlastně celého spektra daní, ať už se to týká daně z příjmu fyzických osob, ať už se to týká daně z příjmu právnických osob, DPH, popřípadě daňové výjimky a spotřební daně,“ prohlásil Bernard v podcastu „Ptám se já“ na serveru SeznamZprávy.cz.

„My jsme za poslední čtyři roky vygenerovali, nebo respektive vygenerujeme s tímto rokem stejné zadlužení této země, jako jsme vygenerovali za 27 předchozích let. Tempo zadlužování naší země je teď osminásobné, v absolutních číslech, osminásobné oproti těm předchozím letům. V případě, že budeme predikovat například, dejme tomu, dvouprocentní růst a 300 miliard deficit v příštích letech, tak na dluhovou brzdu budeme narážet do pěti let,“ uvědomuje si Bernard, že na tom veřejné finance nejsou – v době, kdy kabinet plánuje téměř třistamiliardové schodky i na následující léta – zcela nejlépe.

U daně z příjmu fyzických osob, bychom se pak dle starostů „měli alespoň z poloviny vrátit před stav, kdy jsme zrušili superhrubou mzdu“ a Bernard pro server iDnes.cz prohlásil, že plán hnutí počítá s tím, že by se současná sazba daně z příjmu fyzických osob 15 procent v případě nejnižšího pásma zdanění zvedla na 17 procent.

U daně z přidané hodnoty by pak hnutí, kterému předsedá ministr vnitra Vít Rakušan, rádo vidělo zvýšení základní sazbu DPH na 22 %.

Ani tím Bernardův výčet nekončí. Starostové by prý byli nakloněni podpořit taktéž možnost progresivního zdanění vysokopříjmových skupin, které již připustil šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „My tu máme nějaký sociální systém. Já jsem rád, že tu máme sociální smír. Nechci, aby se zaváděly poplatky ve zdravotnictví. Nechci, aby se zaváděly poplatky ve školství. Myslím, že bychom měli umožnit nadaným dětem z nízkopříjmových skupin, aby mohly studovat vysokou školu. Já jsem rád, že ten vyspělý systém máme, ale musíme si říci, když ho chceme udržet, kde na něj budeme brát. A to jsme si doteď neříkali,“ uvedl v pátek Bernard pro iDNES.cz k tomu, proč se má podle STAN zvažovat progresivní zdanění.

„Myslím, že problém strukturálního deficitu je tak velký, že se všechny složky společnosti v naší zemi budou muset podílet na revitalizaci veřejných financí. Nikomu se to nevyhne, nevyhne se to ani právnickým osobám, ani fyzickým osobám a nevyhne se to ani městům a krajům,“ pokračoval pak Bernard v podcastu „Ptám se já“. Prý si „všichni budeme muset trošku utáhnout opasky“.

Politika mrzí, že Češi dosud platili nízké daně z nemovitostí. To by se však dle něj mohlo změnit. „Bohužel daň z nemovitostí je dnes v České republice zhruba ve výši, 0,2 % HDP, průměr zemí OECD je 1,6 %, v sousedním Německu je to například 1,3 %,“ pronesl a vyzval, ať se i tato daň zvýší.

Změny budou prý potřeba i v rámci penzí. „Lidé mají obecně takovou povahu, že potřebují narazit do zdi, Češi si ještě při tom sundají přilbu a rozběhnou se do té zdi. My jsme dlouhá léta věděli, že tady máme problém, ale dlouhá léta se to neřešilo, takže za nás je potřeba dělat něco teď aktivně s valorizací,“ jmenoval k tématu valorizace penzí a k důchodové reformě.

„Jsem hrdý na to, že žijeme v sociálním státě, který nedopustí, aby někdo padl úplně na dno,“ dodal pak předseda sněmovního rozpočtového výboru v podcastu a prohlásil, že abychom si náš „sociální stát“ a dosavadní „sociální benefity“ udrželi, tak si každý z nás „bude muset zvýšit daň“.

Podle politika hrozí, že pokud nezvýšíme příjem státu zvyšováním daní, tak „do pěti let narazíme na dluhovou brzdu a budeme muset výdaje státu radikálně omezovat“. „A bohužel i do sociální oblasti,“ zhrozil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

50 miliard zatím stojí celkem to ukrajinské dobrodružství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 25.03.2023 11:37:38
A my se máme uskrovnit a jíst kořínky? Šmejdovi ze STANu se to samozřejmě vyhne, protože si odhlasovali zvýšení platu a mají poslaneckou kantýnu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…