Budete vracet 20 miliard, vmetl pirát Bartoš Babišovi

24.04.2021 20:05

Na české politické scéně to vře, a to nejen kvůli kauze Vrbětice a diplomatické válce s Ruskou federací, ale také kvůli konečné zprávě Evropské komise, která s definitivní platností konstatovala, že Andrej Babiš se jako vlastník Agrofertu nalézá ve střetu zájmů. Babiš odmítá, že by ve střetu zájmů byl, ale stejně se ocitl pod palbou z ostatních politických stran. Ozvala se pravicová koalice ODS, lidovců a TOP 09 i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Budete vracet 20 miliard, vmetl pirát Bartoš Babišovi
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Evropská komise dospěla s definitivní platností k závěru, že český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, když se na jedné straně jako premiér podílí na rozhodování o evropských dotacích, a na straně druhé je jako majitel Agrofertu konečným uživatelem výhod, které z čerpání dotací jeho holdingu plynou.

Babiš stále odmítá, že by měl jakýkoli střet zájmů.

„Jakýkoliv střet zájmů odmítám. Je to účelový a zmanipulovaný audit, uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů. Lex Babiš, který přijali jen proto, aby mě dostali z politiky, jsem plně vyhověl, a bývalou firmu jsem převedl do svěřenských fondů. Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ zdůraznil Babiš na sociální síti Twitter.  

Střet zájmů Andreje Babiše

Postavila se za něj i jeho podřízená, ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO, Klára Dostálová. Její ministerstvo závěry Evropské komise odmítlo.   

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský dal však najevo, že Babiš může odmítat, co chce, ale pravicová koalice bude chtít, aby Agrofert vrátil všechny dotace, na které kvůli střetu zájmů předsedy vlády neměl nárok.

„Audit Evropské komise je konečný a jeho výsledek nejde změnit! Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Peníze nebudou Agrofertu proplaceny. Koalice Spolu bude chtít veškeré peníze po AB vrátit,“ zdůraznil europoslanec.

Střet zájmů Andreje Babiše

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Předseda ODS Petr Fiala byl podobně razantní.

„Každá vláda musí vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert. Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit  tento obrovský střet zájmů, který ČR i české občany poškozuje. Také o tom samozřejmě budou nadcházející volby,“ upozornil Fiala.   

Střet zájmů Andreje Babiše

Ministr vnitra Jan Hamáček, předseda ČSSD, dal taktéž na sociální síti najevo, že Agrofert musí neoprávněně čerpané dotace vrátit, ale k odchodu z vlády Hamáček nevidí důvod.

„Pokud byly nějaké dotace vyplaceny neoprávněně, měly by být vráceny, aby to neplatil daňový poplatník. Jinak je to záležitost pana premiéra. ČSSD nebude vyvolávat další nestabilitu. Po posledním  týdnu mě při představě, že tu situaci řeší úřednická vláda nebo Piráti, jímá hrůza,“ konstatoval Hamáček.    

Střet zájmů Andreje Babiše

A v tu chvíli se znovu ozval Petr Fiala.

„ČSSD neodejde z vlády, prý by to bylo horší. Vážně? A. Babiš má světový střet zájmů, vláda nezvládla pandemii, rozpočet, jednala protiprávně, chystala divné tendry a cesty do Moskvy, snaží se ovládnout ČT. Pravda je tato: ČSSD se na tom všem podílí. Tak silně, že už ani není...“ vypálil Fiala.

Střet zájmů Andreje Babiše

Předseda Pirátů a vedle Fialy další možný příští premiér odhadl, kolik peněz by měl Babišův Agrofert vracet.

„Premiér Andrej Babiš by se měl okamžitě obrátit na svou firmu Agrofert, aby tento vrátil peníze českému státu a jeho občanům. Dle našich analytiků jde o 20 miliard Kč,“ konstatoval Bartoš.

Střet zájmů Andreje Babiše

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…