Budou se vám smát, strašidla. Výbuch kolem omikronu?

22.12.2021 13:38 | Ze sítí

Podle imunologa Jiřího Šinkory nejsou preventivní lockdowny dobrou reakcí na šíření varianty omikron. „Zase ta samá chyba. Přichází infekčnější varianta, o které se ani neví, jestli je smrtelnější a některé vlády uzavírají společnost, čímž ji ničí a celou věc jenom prodlužují, protože nakažení omikronem neunikne nikdo,“ řekl. Varoval ty, kteří chtějí omikronem strašit, že budou pro smích. A měl ještě jednu poznámku. Senioři prý mohou doufat, že Pfizer vyvine novou verzi vakcíny. Ale až potom, co dojdou zásoby té současné.

Budou se vám smát, strašidla. Výbuch kolem omikronu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifunkční hale O2 universum

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Epidemie covidu-19 podle dat ustupuje. Otázka je, na jak dlouho. Jednou z variant je, že čísla opět vyletí nahoru, až se v Česku začne šířit varianta omikron. Některé vlády evropských zemí již preventivně zavedli lockdown. Tento postup ovšem kritizuje imunolog Jiří Šinkora. „Zase ta samá chyba. Přichází infekčnější varianta, o které se ani neví, jestli je smrtelnější a některé vlády uzavírají společnost, čímž ji ničí a celou věc jenom prodlužují, protože nakažení omikronem neunikne nikdo. Otázka je, kolik z nás si toho vůbec všimne, pokud se nenecháme přehnaně šťourat v nose,“ míní.

„Spousta lidí ve velké části světa je už přirozeně nebo uměle imunní, spousta je zotavených a navíc po očkování – takže nemohli jsme a nemůžeme udělat víc. A my, coby očkovací skeptici, jsme se za cenu poměrně velkého počtu zemřelých docela slušně promořili,“ argumentuje a drží palce vládě, aby byla rozumně opatrná a situaci bedlivě sledovala a reagovala. „A hlavně, aby se předčasně a zbytečně nepodělali, jako třeba Rakušané,“ přeje si.

Variantu omikron komentoval také dnes. „Náčelník Stolová hora připustil, že epidemie nezadržitelně končí. Teď to ještě řekne prof. Flegr a dodá, že jeho předpověď smrtící podzimní vlny se sice opět nepovedla, ale zachránila spoustu životů. Prof. Hořejší nám vysvětlí, proč nejdřív bylo po všem, potom měl pravdu Flegr, ale nakonec ji neměl a je po všem. Děti bez vakcín nezemřely, ale nakonec ty zastaralé sračky dostanou, přece to nevylejeme...“ popisoval současnou situaci.

„A pak sem přijde něco, s čím nikdo ještě před pár týdny nepočítal. Varianta omikron, natolik zmutovaná věc, že se skoro nechce věřit, že to SARS-CoV-2 svými opravnými mechanismy dovolil a otázka je, jak se najednou objevilo něco tak jiného, a to bez mezistupňů. Nevíme, co to udělá, ale možná začneme od začátku. Dětem to bude jedno, celá ta vakcinanční šaráda u zdravých dospělých půjde do kopru a senioři budou doufat, že Pfizer po doprodání zásob dodá novou mRNA,“ odhadl, co by se mohlo stát.

A přidal také jedno varování: „Varuju posly špatných zpráv, teď se k nim přidal i profesor Prymula. Zase se vám budeme smát a zase budete za strašidla.“

Podle Šinkory mají nejvíce proočkované země s omikronem mnohem větší problém než ty, ve kterých očkování není „posvátná kráva“. Připomenul, že očkovací premianti mnohem méně promoření než Češi, Bulhaři nebo Rumuni. „Jen pro srovnání: u nás byla prokazatelně infikována čtvrtina obyvatelstva. V UK jen 17 % a Německo se tak dobře schovávalo, že jenom necelých 8 % - 3 x méně než u nás. Tak teď se ukáže, jestli Pfizer nebo imunita,“ říká imunolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …