Budou sedět školáci ve třídách v rouškách a bude se jim měřit teplota? Ministr to nevylučuje

31.03.2020 22:12

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga. Prozradil, kdy by děti mohly znovu jít do školy a zda budou muset přijít v rouškách. Upozornil také, že teď děti rozhodně nemají žádné prázdniny a učitelé i v těchto ztížených podmínkách pracují na plné obrátky a připravují dětem celou řadu úkolů.

Budou sedět školáci ve třídách v rouškách a bude se jim měřit teplota? Ministr to nevylučuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

„My stále počítáme se scénářem návratu do škol ve druhé polovině května tohoto roku,“ prozradil hned v úvodu pořadu Plaga. Zdůraznil však, že zásadní rozhodnutí neleží na jeho bedrech, ale na Ministerstvu zdravotnictví, na ústředním krizovém štábu a na epidemiolozích. Právě ti musejí rozhodnout, zda se podařilo rozvolnit průběh epidemie, a je tedy možné poslat žáky zpět do lavic.

Nelze prý vyloučit, že bude dětem kontrolována teplota nebo že budou sedět ve třídách v rouškách, ale to bude záviset na tom, co nařídí epidemiologové.

Plaga si také trval na tom, že by se nemělo zasahovat do letních prázdnin, aby si mohli odpočinout děti i učitelé, protože teď rozhodně prázdniny nejsou. Učitelé dělají všechno pro to, aby výuka běžela dál, byť ve ztížených podmínkách. „Je to na těch učitelích a zaplať pánbůh to zvládají,“ ocenil práci pedagogů ministr.

Za velmi úspěšný považuje Plaga projekt ÚčíTelka České televize, která s výukou dětí pomáhá.

Ve ztížených podmínkách ale pracují i rodiče, kteří musejí mnohdy pracovat z domova, ale k tomu mají ještě pomáhat s úkoly svým dětem, které mnohdy chodí do různých tříd. Plaga proto už na počátku karantény vyzval učitele, aby úkolů dávali méně.

Nemyslí si také, že by školy musely probrat všechno, co je napsáno v rámcových vzdělávacích programech. Ministr věří, že se děti v této ztížené situaci naučí také dovednosti, které by ve školních škamnách možná nezískaly. Učí se solidaritě s druhými lidmi, učí se více pomáhat rodičům a tak podobně.

Ve druhé polovině rozhovoru prozradil, že by žáci na konci školního roku měli normálně dostat vysvědčení, byť si je vědom toho, že je třeba hodnotit především profilové předměty a hodnotit je i s ohledem na dnešní nelehkou dobu.

„Já si myslím, že ta situace nesměřuje k tomu, že by bylo třeba zrušit vysvědčení,“ uvedl Plaga.

Prozatím prý také počítá s tím, že platy porostou tak, jak bylo slibováno před koronavirovou pandemií, protože rozpočet školství se prozatím nezměnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…