Budou u nás vojska USA? Premiér Sobotka a vrcholný diplomat vystoupili

05.03.2015 12:26

Společná cvičení zemí NATO nejsou nic neobvyklého a v České republice se konají poměrně často, abychom využili naše vojenské prostory. Tak vysvětloval premiér Bohuslav Sobotka informace o zapojení ČR do velké akce NATO, spočívající ve cvičení vojáků příslušníky amerických sil.

Budou u nás vojska USA? Premiér Sobotka a vrcholný diplomat vystoupili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Server Defense News zmínil rozšíření akce Atlantic Resolve. Ta probíhá již od loňska a její součástí jsou společná vojenská cvičení a výcvik vojáků mezi USA a zeměmi ohroženými Ruskem. USA tak pomáhaly například Ukrajině nebo Moldavsku, akce znamenala i zvýšení spolupráce s členskými státy NATO v regionu. Tak proběhlo několik společných cvičení armády USA s Polskem a rovněž manévry americké armády s vojsky Litvy, Lotyšska a Estonska jen několik kilometrů od hranic s Ruskem.

Podle serveru, který se odvolával na vysoce postavené zdroje z americké armády, by měly být do akce nově zapojeny armády dalších států. Vedle Maďarska byla jmenována též Česká republika. Informace se ve středu objevila v českých médiích a vzbudila značný rozruch, včetně protestní petice. Ve čtvrtek dopoledne se pro ČT vyjádřil Jiří Šedivý, bývalý náměstek generálního tajemníka NATO.

„Jednalo by se o výcvikové cvičení v rámci NATO, jaká probíhají už rok,“ objasňoval Šedivý. Podle něj je celá akce Atlantic Resolve především „demonstrací závazku USA ke společné obraně“. Pro Českou republiku prý ze současných jednání žádný závazek nevyplývá. Sám Šedivý by přitom ale rozšíření akce na Českou republiku podporoval. „Já si myslím, že by to bylo prospěšné, protože by to procvičilo naše vojáky,“ uvedl.

Poté se vyjádřil ze záznamu premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj již nyní česká armáda absolvuje značný počet spojeneckých vojenských cvičení, která navíc velmi často probíhají v České republice. „Využíváme tím naše vojenské prostory, kterých máme nadbytek a jsme rádi, že je takto využijeme,“ dodal premiér.

Šedivý pak vysvětloval: „Je důležité, abychom zlepšili součinnost mezi spojenci.“ Podle něj tato potřeba vznikla zejména po skončení mise v Afghánistánu. „Tam se těmi akcemi rozvíjela vzájemná spolupráce,“ vysvětloval. Poté se NATO rozhodlo, že nechce tuto akceschopnost ztratit a reálné bojové akce bude nahrazovat intenzivnějším cvičením. Právě proto podle něj NATO navýšilo rozpočet na své akce v Evropě.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…