Budoucím advokátům se zpřísní podmínky. Prodloužení praxe se zatím nechystá

24.11.2012 9:37

Mladým právníkům se mají ztížit podmínky pro vstup do advokacie. Plánuje to stavovská organizace Česká advokátní komora. Nehodlá ale zatím prodlužovat koncipientskou praxi ze současných tří roků na pět let. Informuje Český rozhlas na svém webu.

Budoucím advokátům se zpřísní podmínky. Prodloužení praxe se zatím nechystá
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Komora chce přísnější podmínky kvůli ochraně zájmů klienta, aby se mu dostalo kvalitní obhajoby. Studenti a koncipienti to ale kritizují a obviňují organizaci z kartelizace a ze snahy nevpustit mezi sebe mladou konkurenci.

Příprava advokátních koncipientů je slabší a slabší, stěžuje si ČAK

„Úroveň přípravy advokátních koncipientů je slabší a slabší, což se projevuje jednak u advokátních zkoušek, kdy je samozřejmě více neúspěšných uchazečů o tu zkoušku, a také soudci, případně státní zástupci, mají poznatky o tom, že úroveň začínajících advokátů není vždy ideální,“ vysvětlil tajemník advokátní komory Ladislav Krym, proč tato organizace už delší dobu volá po změně zákona o advokacii.

Legislativní odobor komory už připravil kompletní novelu i s důvodovou zprávou. Podle předsedy  nově založeného Sdružení advokátních koncipientů Martina Nedvěda se jedná o snahu ochránit stávající advokáty před možnou konkurencí budoucích advokátů.

Mladí právníci protestovali proti prodloužení koncipientské praxe

 

Sdružení se nelíbí zejména chystané prodloužení koncipientské praxe ze tří na pět let. Přes tři tisíce mladých právníků proti tomu podepsalo elektronickou petici.

Komora od toho tedy zatím ustoupila. „Komora v současné době nebude tu myšlenku prosazovat,“ slíbil tajemník Ladislav Krym. Zároveň dodal, že bude záležet na situaci v osatatních právních oborech. Příprava na výkon povolání se může prodloužit také exekutorům, státním zástupcům nebo soudcům.

Koncipienti varují, že kvůli zpřísňování podmínek a prodlužování povinné praxe se právníky v budoucnu stanou jen děti bohatých nebo advokátů a stane se z toho dědické řemeslo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…