Budu prezidenta žalovat. A rovnou dvakrát, říká Fajt, kterého Zeman odmítl jmenovat profesorem

05.06.2015 19:33

Martin Veselovský si do DVTV pozval Milošem Zemanem nejmenovaného profesora, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, kterého prezident osočil z braní úplatků. Což Fajta poškozuje jak v osobním, tak profesním životě, a ač mu, jak sám říká, o tituly nejde, hodlá prezidenta žalovat. A to rovnou dvakrát.

Budu prezidenta žalovat. A rovnou dvakrát, říká Fajt, kterého Zeman odmítl jmenovat profesorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Jiří Fajt se ohradil vůči nařčení pana prezidenta z přijetí úplatku. K tomu došlo poté, co požádal Komeční banku o více než milionový příspěvek na svůj plat a na základě této situace odmítl uznat Fajtovu profesuru. Na to Fajt reagoval obviněním prezidenta ze lži, protože „sponzoring je naprosto běžnou záležitostí“. V čem však prezident lhal, to už Fajt nedokázal upřesnit.

„Já si myslím, že tohle je naprosto relevantní řešení mzdové situace v České republice... Je relevantní, aby se mzdové prostředky povyšovaly z privátních zdrojů,“ vysvětloval Fajt. Celá kauza je podle Fajta překroucená. Žádnou takovou smlouvu s Komerční bankou nepodepsal, byla pouze jednou z možných smluv navržených finančním oddělením Národní galerie, tu smlouvu, o které se dnes mluví, „zmuchlal a zahodil“.

Podle Fajtovy argumentace „existují lidé, kteří jsou ve vrcholových řídicích funkcích, kteří jsou kromě svého tarifního platu placeni i na základě své umělecké činnosti“. Kdo tito lidé jsou, to už Fajt nezmínil. Shánět si soukromý sponzoring je vlastně běžná praxe, o čemž by prezident věděl, kdyby se více orientoval v umělecké a akademické sféře.

Celé video zde

I přesto, že Fajt tvrdí, že tituly nepotřebuje a nejsou pro něj „existenciálně důležité“, chce bojovat o svoje jmenování právní cestou. Českou republiku tak v nejbližší době čekají dvě žaloby.

První se bude týkat profesury. „Já se tady dožaduji nárokového jmenování profesorem, já jsem splnil všechny podmínky,“ vysvětluje svoje důvody Fajt a srovnává je s případem dcery pana Peroutky, která také žaluje český stát.

Druhá pak bude žalobou na ochranu osobnosti, obě směřované na prezidenta České republiky. Podle Fajtových slov bychom je měli očekávat v nejbližší budoucnosti.

 

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…