Bůh nás ochraňuj. Pavel Bém břitce probral Babiše, státní převrat se zapojením ČT, pochválil Sobotkovu vládu a...

25.08.2014 8:25

Od vypuknutí kauzy „Nagygate“ uplynulo čtrnáct měsíců. Bývalý primátor hlavního města Prahy, poslanec a někdejší místopředseda ODS Pavel Bém se při té příležitosti „podíval na zoubek“ hlavním aktérům, kteří stáli za zatčením Jany Nagyové (dnes Nečasové) a kteří celou kauzu rozpoutali. Kam po více než roce dospěli a jaké důsledky vzešly z jejich akce na Úřadu vlády? Pavel Bém přináší velmi kritickou odpověď.

Bůh nás ochraňuj. Pavel Bém břitce probral Babiše, státní převrat se zapojením ČT, pochválil Sobotkovu vládu a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Na úvod své analýzy nejprve Pavel Bém nastínil současnou politickou realitu, která se začala tvořit po pádu vlády Petra Nečase. „Proběhly jedny předčasné a jedny řádné volby. Došlo k revoluční transformaci českých médií. Do vládního prostoru vstoupila rozdělená a tudíž relativně slabá levice, kterou může potkat stejný osud jako ODS, kdysi hegemona české pravice. Naprosto unikátním fenoménem se stal Andrej Babiš, který obsadil ve vládě klíčové pozice, legitimizoval a formalizoval politické podnikatelství, ovládl významnou část médií a také dokázal změnit morální parametry české společnosti ve vztahu k naší komunistické minulosti,“ píše exprimátor.  

Celý text ZDE

Konání Andreje Babiše podle něj vedlo k aktivitě dalších podnikatelských elit, kterým prý v boji o přežití nezbývalo nic jiného než „obsadit“ zbylý politický prostor, nebo se s Andrejem Babišem spojit, což v konečném důsledku posílilo moc „finančních oligarchů“, kteří údajně řídí český stát.

„Tato politická realita není předmětem mého kritického zamyšlení, stejně jako jím není pokus o prognózu, co se stane s českou levicí. Koneckonců, současná vláda nevládne hůře, než vládly poslední tzv. pravicové vlády,“ míní Pavel Bém.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Aktéři Nagygate

Vysvědčení se rozhodl někdejší vlivný muž Prahy vystavit české justici, policii, médiím a politickým podnikatelům, tedy podle něj hlavním aktérům, kteří stojí za vypuknutím kauzy kolem Jany Nagyové.

Po více než roce od vypuknutí kauzy kolem Jany Nagyové můžeme být podle Béma svědky omilostnění tří exposlanců ODS obviněných z korupce, mediální perzekuci politických podnikatelů, kteří jsou prý onálepkováni jako „kmotři“ a objevují se na ně stále nová obvinění, avšak bez patřičných důkazů, což vede bývalého vysokého činovníka ODS k přesvědčení, že se vše odehrává proto, aby se udržovala společenská poptávka po honu na „čarodějnice“. Jedinými skutečnými viníky tak dle Béma zůstávají Jana Nagyová (dnes Nečasová) a zpravodajci vojenské rozvědky.

Nikdo nebyl potrestán, nikdo nenese odpovědnost

„Vše je v nejlepším pořádku a nikdo nenese za nic odpovědnost. Nikdo nebyl potrestán. Touto skutečností došlo k formální legitimizaci použití odposlechů a operativní techniky nasazených přímo na premiéra a jeho okolí (což samo o sobě je šílené), následně došlo k legitimizaci použití policejní síly na Úřadu vlády (což je ještě šílenější). Znamená to také, že může stejným způsobem padnout jakákoliv další vláda. Stačí vykonstruované podezření v hlavách mocných sociálních inženýrů, kteří se rozhodnou být nejvyššími strážci morálky,“ hodnotí Bém práci české policie a justice.

Bůh nás ochraňuj

Nit suchou nenechal ani na dalším aktérovi kauzy – médiích, která si prý prošla „revolucí“. „Změnila se téměř od základu jejich vlastnická struktura. Padla do té doby nezpochybnitelná tabu (např. že vlastník není politik, protože jenom tak je možné chránit tzv. nezávislost a objektivitu médií). Došlo k veletoči na klíčových pozicích šéfredaktorů a editorů. A po něm došlo k dalšímu tentokrát už kolotoči na místech podřízených. V českých médiích a zvláště pak tištěných nezůstal kámen na kameni. Až na výjimky. Jaký maďarský guláš z toho vznikne, ještě nevíme. Troufnu si tvrdit, že určitě nepovede k vyšší kvalitě, objektivitě a nezávislosti médií, ale spíš k opaku. Bůh nás ochraňuj…“ křižuje se Bém.

Třetím aktérem prý byli političtí podnikatelé a „občanské“ iniciativy bojující za „morální očistu země“. Jediným absolutním vítězem na cílové pásce je v této oblasti dle mínění pražského exprimátora ministr financí Andrej Babiš. „Zdá se, že v Čechách vyrostl Machiavelli. Tomio Okamura přežil. Zatím. Nikdo jiný se nestihl zrodit,“ uvádí Bém s tím, že političtí podnikatelé a „občanské“ iniciativy mají před sebou ještě jeden pokus v podzimních komunálních volbách.

Na závěr Bém svoji analýzu zveřejněnou na stránkách Insitutu Václava Klause odlehčil trochou optimismu. „A já mohu beztrestně napsat tento článek. Zatím…" zakončil exprimátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…