Bulharská vláda odchází, premiér Borisov podá demisi

20.02.2013 9:27

Bulharská vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem do dnešního poledne podá demisi. V projevu k poslancům bulharského parlamentu to oznámil předseda vlády. Odchod kabinetu je podle médií reakcí na masové demonstrace vyvolané vysokými cenami za odběr elektrické energie, jejichž terčem je i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

Bulharská vláda odchází, premiér Borisov podá demisi
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Do budovy parlamentu se ráno dostavil celý kabinet. Poslanci měli původně hlasovat o vládních změnách, jež Borisov počátkem týdne ohlásil ve snaze uklidnit demonstranty. Z funkce ministra financí a vicepremiéra premiér již v pondělí odvolal Simeona Ďankova.

"Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem," řekl premiér poslancům. "Stát potřebuje novou dávku důvěry, o směrování vlády rozhoduje lid," uvedl. Dodal, že z tohoto důvodu se vláda rozhodla odstoupit.

Pozicí Borisovova kabinetu v posledních dnech otřásla vlna demonstrací, které se rozšířily do všech velkých bulharských měst. 

Bulhaři dál protestují, ve Varně se chtěl upálit další muž

Celkem 25 lidí zadržela v noci na dnešek policie v bulharských městech během nepokojů, které už několik dní vyvolává nespokojenost obyvatel s vysokými účty za elektřinu. Podle dnešního oznámení ministerstva vnitra jen v Sofii při srážkách s policií utrpělo zranění 15 osob. 

Demonstranty přivedla do ulic vysoká cena za elektřinu, kterou místní komentátoři vzhledem k nejnižší platové úrovni v zemích Evropské unii označují za "šokující". Mezi požadavky rozhořčených davů zaznívala i demise středopravého kabinetu premiéra Bojka Borisova. Demonstranti jí dnes dosáhli, když předseda vlády z tribuny parlamentu oznámil odchod celého kabinetu.

Ve Varně na východě Bulharska se podle agentury Focus pokusil o sebevraždu muž, který se před budovou radnice polil benzínem a zapálil. Do nemocnice byl dopraven s popáleninami na 80 procentech těla. Bezprostřední motiv jeho činu není znám, zastupitelé ve Varně mají dnes jednat o tíživé situaci vyvolané cenami energie.

Peníze prý míří jinam, než na investice

V pondělí stejným způsobem ve městě Veliko Tarnovo zahynul mladík, který byl podle policie psychicky nemocný.

Bulharský energetický regulátor by dnes měl zveřejnit důvody, jež ho přiměly k začátku řízení o možném odebrání licence distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Konkrétní informace o bezprostředních příčinách tohoto kroku se dosud v bulharských médiích neobjevily.

Juliana Ivanovová, úřadující šéfka energetického regulačního úřadu, bulharským novinářům sdělila, že jedním z důvodů pro odebrání licence distributorovi "může být situace, kdy peníze určené na investice jsou vynaloženy k jiným účelům".

Jane Janev, šéf politické strany Řád, zákon a spravedlnost, bulharským novinářům řekl, že proti ČEZ Bulgaria bylo sestaveno už 17 protokolů o porušení pravidel, což prý umožňuje zahájit proti českému distributorovi soudní řízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…