Bulvár propírá Zemana na téma ,,Hanča a Tonča". Lid prý stojí za prezidentem, ale Dienstbier či Černochová...

31.03.2015 9:22

Prezidentu Miloši Zemanovi prý chybí lidskost. A to proto, že se odmítl sejít se dvěma Češkami, osvobozenými ze spárů pákistánských teroristů, a ještě jim přes rádio vzkázal, že by zasloužily na zadek. Deník Blesk zjišťoval reakce u politiků a ti se do prezidenta pustili. Naopak „hlas lidu“ dal hlavě státu spíše za pravdu.

Bulvár propírá Zemana na téma ,,Hanča a Tonča". Lid prý stojí za prezidentem, ale Dienstbier či Černochová...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

„To není Zikmund a Hanzelka, tedy slavní cestovatelé, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně. Neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu,“ řekl prezident na Frekvenci 1 v nedělním Prezidentském Pressklubu jen pár hodin poté, co se obě dívky, zadržené teroristy před dvěma lety, vrátily domů.

Prezident to za svá slova okamžitě schytal od politiků. Zejména od svého soupeře z druhého kola prezidentské volby Karla Schwarzenberga, podle kterého by „hlava státu měla každého občana, který vyvázl z nebezpečí, přijmout a těšit se z jeho záchrany“. On sám by prý dívky rozhodně přijal. Na taková slova, jaká pronesl Zeman, by si prý netroufl žádný západní politik. „To jen my tady jsme otužilí,“ dodal. Pokud jde o obě dívky, připustil, že cestou do nebezpečné oblasti „udělaly blbost“, ale ty prý dělají lidé i doma.

Podobně drsně se do prezidenta pustil i Cyril Svoboda, rovněž bývalý ministr zahraničí. „Je to jistým způsobem útok na lidskou důstojnost,“ myslí si. Prezident prý ukazuje, že zcela postrádá lidský rozměr, protože jinak by jej zajímal příběh obou dívek, které zažily něco neuvěřitelného. „Pro pana prezidenta je schůzka s někým pouze politický akt,“ myslí si Svoboda s tím, že s takovým chováním není moc šancí na zlepšení naší politické kultury.

Prezidenta vyplísnila i Jana Černochová, poslankyně ODS. O vychovaných a nevychovaných dětech by prý měl raději mlčet. „Pan prezident sám má dceru v jejich věku, a tu jsme viděli na obskurní party,“ připomněla. Naopak ministr kultury Daniel Herman vnímá jeho slova, že by obě dívky ohnul přes koleno, jako vyjádření starostlivého otce, který se díky své dceři dovede vcítit do pocitu rodičů.

Většina politiků prezidentovi vzkázala, že obě dívky si vytrpěly už dost a není vhodné jim ještě přidávat veřejným peskováním. Tento názor zastává například premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle lidoveckého ministra Mariana Jurečky by prezident měl mít zájem hovořit s občany, kteří mají takovou zkušenost. Jiří Dienstbier vyjádřil názor, že politici by měli dát "Hanče a Tonče" hlavně klid. "Výrok prezidenta proto nemá smysl komentovat," dodal.

Podle ministra financí Andreje Babiše je zde stát od toho, aby svým občanům pomáhal, když to potřebují, což je právě tento případ.

Anketa mezi občany ale dopadla pro prezidenta výrazně příznivěji. Zaznívaly názory, že není důvod, proč by se prezident měl scházet právě s těmito dívkami, stejně jako souhlas s prezidentovým stanoviskem k jejich cestě do nebezpečné oblasti. Vědec Pavel Müller z Brna dívkám vzkázal, ať jsou rády, že jsou naživu, ovšem nemají prý žádné zásluhy, které by je opravňovaly k setkání s hlavou státu.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…