Bursík lže! Zlý útok na exministra kvůli Číně a Tibetu

05.05.2014 14:08

Česká republika respektuje územní celistvost Číny. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to přednesl přímo v Pekingu. Na stejném místě ovšem zazněla podpora i od Velké Británie. Britský premiér David Cameron prohlásil, že Tibet uznává jako součást Číny. Připomněl to poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke a rýpl si do Martina Bursíka ze strany LES.

Bursík lže! Zlý útok na exministra kvůli Číně a Tibetu
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí

Birke pak připomíná prohlášení dalších zemí. Francie v roce 2008 rovněž vyjádřila podporu jednotné Číně v zájmu zlepšení a zesílení strategického partnerství. Ve stejném roce německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Německo nepodporuje osamostatnění Tibetu a bude podporovat politiku jednotné země.

Bursík lže. Česko vydalo stejné prohlášení jako Francie

Totožná prohlášení lze dohledat i od Rakouska z roku 2013, Belgie z 16. května 2012 nebo od dalších evropských států.

Celý text ZDE

Podle Birkeho tak předseda strany LES Martin Bursík prachsprostě lže, když tvrdí, že Česko zašlo ve své vstřícnosti k Číně dál, než jakákoliv jiná evropská země. „Text, na který přistoupil Lubomír Zaorálek, je doslovnou kopií textu přijatého pravicovým prezidentem Francie Nicolasem Sarkozym. Obě strany si tak potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN,“ tvrdí starosta Náchoda.

Prohlášení o principu jedné Číny přednesl už Zeman v roce 1999

Birke také odmítá Bursíkovo tvrzení, že se jedná o největší selhání české diplomacie od roku 1989. „Pane Bursíku, v prosinci 1999 při návštěvě předsedy vlády ČR Miloše Zemana bylo vydáno společné prohlášení vlád obou zemí, které princip jedné Číny a nevměšování se již také obsahovaly. Na toto prohlášení potom kontinuálně navazuje prohlášení vlád obou zemí při návštěvě čínského premiéra v Praze z roku 2005, které do vlády Jiřího Paroubka předložil ministr zahraničních věcí ČR Cyril Svoboda,“ připomněl poslanec ČSSD.

Bursíkovi tak vzkazuje, že lež má krátké nohy. Birke sice uznává, že je strana LES na vrcholu předvolební kampaně, odmítá ale berličky v podobě lží a polopravd o vztahu většiny evropských zemí k Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…