Bursík na konferenci v Egyptě: Dvojka české delegace, zároveň kopal za neziskovku. Ostatní jen zírali

22.11.2022 9:44 | Ze sítí

Na konferenci OSN o klimatu vedl českou delegaci náměstek ministra životního prostředí, které teď provizorně vede Marian Jurečka. Podle svědectví účastníků byl ale jeho pravou rukou na summitu Martin Bursík, který měl titul „poradce vedoucího delegace“, ale současně v Egyptě reprezentoval jednu neziskovou organizaci.

Bursík na konferenci v Egyptě: Dvojka české delegace, zároveň kopal za neziskovku. Ostatní jen zírali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Europoslanec ODS Alexandr Vondra se účastnil jako pozorovatel summitu OSN o klimatu v Egyptě. Jak už dříve prozradil, jeho mise spočívala především v kontrole zástupců EP za Zelené, kteří velmi rádi vystupují mimo rámec mandátu, který jim parlament pro jednání dal. A kromě toho to prý pro Vondru byla pozoruhodná životní zkušenost.

V rozhovoru pro Echo řekl i další věci, které předtím nezazněly. Například o tom, jak se utváří odborný konsenzus o působení klimatické změny.

„Nejvíc na konferenci v Egyptě křičel Pákistán, kde byly katastrofické monzuny, ale co jsem sledoval, vědecká komunita se zdaleka neshoduje na tom, že má letošní monzun co dělat s globálním oteplováním. Jako první to začali tvrdit pákistánští generálové a politici. A uplynuly dva nebo tři měsíce, od vědecké komunity jsem žádný konsenzus v tomto nezaregistroval, ale na té konferenci se o tom mluvilo, jako kdyby to byl nezpochybnitelný fakt. Čili zase tu má ideologie přednost před vědou,“ popsal.

S vystoupením Petra Fialy, které vyvolalo značné rozpaky v ODS, prý problém neměl. Chápe, že předseda vlády předsednické země tam byl za celou sedmadvacítku, takže musel mluvit jinak, než kdyby mluvil jen za ČR.

Co Vondru naopak překvapilo nemile, byla účast Martina Bursíka. Ten prý seděl po celý summit jako číslo dvě hned vedle náměstka ministra životního prostředí, který českou delegaci vedl.

Navíc tam Bursík byl ve dvojité roli. Jednak tam zastupoval jednu z nevládních organizací a jednak tam figuroval jako poradce české delegace. Nebylo prý zřejmé, kdy jedná za neziskovku a kdy za ČR.

„To si pak člověk klade otázku, jestli se Strana zelených nevrací zadními vrátky do vládní koalice,“ krčí rameny europoslanec Vondra.

Sám Bursík v Hospodářských novinách kritizoval, že konference byla svěřena zrovna Egyptu, který se v oblasti klimatu nechová příliš zodpovědně.

Z dalších členů české delegace zaujalo především chování Kryštofa Stupky, rovněž člena Zelených, kterého vzal do své výpravy premiér Petr Fiala.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …