Bursík nenechal nit suchou na Babišovi: Zašel prý hodně daleko a pořádně lže

08.01.2014 21:02

Někdejší ministr životního prostředí, dnes předseda nového uskupení LES Martin Bursík ve středečním Hyde parku České televize znovu důrazně popřel, že by usiloval o angažmá v hnutí miliardáře Andreje Babiše. A opět ostře zkritizoval pravděpodobného budoucího ministra pro životní prostředí Richarda Brabce, kvůli angažmá v chemickém průmyslu. Došlo však i na biopaliva či Stranu zelených.

Bursík nenechal nit suchou na Babišovi: Zašel prý hodně daleko a pořádně lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Já jsem se s panem Babišem setkal jednou v životě v roce 2012, kdy server Česká pozice slavil výročí. Pak jsme si ještě v létě vyměnili pár SMS zpráv, ale osobně už jsme se nesetkali... Pro mě je to trochu zklamání, protože pan Babiš zašel ve svých vyjádřeních hodně daleko. Kdo z diváků by si mohl myslet, že Bursík zavolá Andreji Babišovi a řekne, že chce být předsedou ANO. To je prostě absurdní. Pan Babiš lže, ano,“ trval na svém Bursík. Celá věc je o to smutnější, že řada lidí Babišovi věří.

Nelíbí se mu ani podoba budoucí vlády, on sám má prý jinou představu o směřování naší země. V tuto chvíli se prý politika hodně vyprazdňuje a Babiš se na tom hodně podílí. Napřed se tu objevil podnikatelský projekt pana Bárty a teď tu je super podnikatelský projekt pana Babiše. To je prostě problém.

U pana Brabce z hnutí ANO prý hrozí enormní konflikt zájmů, pokud se opravdu stane ministrem životního prostředí. Bursík v této souvislosti připomněl, že Brabec by sám sebe raději viděl na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Bursík pochybuje o tom, že by Brabec důsledně kontroloval chemické podniky, zda nevypouštějí do přírody nepřijatelné chemické látky. Jejich vypouštění se prý dopustila i firma DEZA z koncernu Agrofert, podle Bursíka šlo dokonce o látky rakovinotvorné, což je hrozivé.

Odstup od fosilních paliv

Následně obhajoval zavedení biopaliv. Vědci prý varují, že by bylo dobré omezit spotřebu fosilních paliv a jednou z možností je i produkce biopaliv. I ty je třeba produkovat s mírou, ale podle Bursíka zatím tato míra překročena nebyla. Lány řepky, o kterých se dnes v Česku mluví, totiž dnes neslouží zdaleka jen k výrobě biopaliv. Vyspělé země světa se prý postupně odklánějí i od atomové energie. V Česku je tomu ale jinak.

Hrobař Strany zelených

Jeden z diváků Bursíka označil za hrobaře Strany zelených. Bursík to však odmítl. Problémy strany prý nechce komentovat, jen má za to, že strana postoupila příliš doleva. To je také důvod, proč zakládal Liberálně-ekologickou stranu (LES) a brzy prý uslyšíme o manifestu této strany. Podle všeho se chce věnovat i konceptu lidských práv. Právě díky jejich obhajobě byla Česká republika známa ve světě. Po smrti Václava Havla však naše země tento koncept poněkud opouští a svět nás teď nevnímá vůbec nijak.

„Já sám jsem liberál, jsem velkým přítelem decentralizace a vedle toho jsem i profesní ekolog. Ale myslím si, že mě v tom málokdo může označit za fundamentalistu," poznamenal muž, který byl členem již Občanského fóra.

Bursíkovi jde prý také o to, aby společnost více dbala na prostor pro budoucí generace. Nelze prý jen maximálně využívat dnešních svobod bez toho, abychom mysleli na to, že svobodný prostor tu musí existovat i pro naše potomky.

Následně jednoznačně obhajoval program Zelená úsporám, který ostatně prosadila Strana zelených ještě pod jeho vedením. Tento program je podle jeho názoru velmi úspěšný. Využil finanční prostředky tzv. zvenku a přitom přispěl ke zlepšení životního prostředí u nás. „Principiálně tohle já považuji za nejlepší úspěch mého působení na Ministerstvu životního prostředí a dál bych v něm pokračoval," zdůraznil Bursík. Snažil by se program nastavit ještě vstřícněji vůči občanům, dnes prý naráží na zbytečné problémy. Ekologické vytápění je prý ostatně velmi výhodné právě s ohledem na dotace, které nabízí stát. Mohlo by pomoci i to, kdyby se lidé sdružili do jakýchsi družstev a v nich si vyráběly pelety na vytápění. Část těch pelet by se pak mohla i vyvážet.

Fotovoltaika

Bursík se podílel také na přípravě zákona o fotovoltaice. Sám sebe řadí mezi propagátory obnovitelných zdrojů energie, ale problém, se kterým jsme se tu v posledních letech potýkaly, má prý kořeny v druhé půlce roku 2009 a v roce 2010, kdy už Bursík nebyl u moci. V obecné rovině je problém v tom, že se vždy najdou nějací lidé, kteří vezmou v jádru dobrý nápad, celý ho překroutí a zneužijí. Tohoto zneužití se podle Bursíka dopustila i společnost ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…