Byl mráz a slepice nenesly, píše Klaus. Za drahá vejce ale může i EU

14.03.2012 9:55

Prezident Václav Klaus se v komentáři pro Lidové noviny vyjadřuje k náhlému a prudkému zdražení vajec. Podobné výkyvy se prý dějí hlavně tam, kde do trhu nepatřičně zasahuje stát.

Byl mráz a slepice nenesly, píše Klaus. Za drahá vejce ale může i EU
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

Klaus vzpomíná na svá studijní léta v USA v roce 1969. Jeden tamější profesor se připravoval na dlouhodobý pobyt s rodinou v tehdejším Československu, ale dočetl se v novinách, že v Praze nejsou vajíčka. Proto se Klause tázal, jak dlouho trvá, dostat se k prodejně zásobené dostatečným počtem vajec.

Dojde k dílčí poruše na trhu a lidé rychle zareagují. Vznikne panika z nedostatku vejcí

Prezident Klaus ale jako ekonom vše tehdy uvedl na pravou míru. „Je to jeden z průvodních jevů totálně iracionální centrálně plánované ekonomiky, kdy se udělá nějaká chyba, něco se nezdaří, něco se zakáže (vědomě či nevědomě), a v důsledku toho dojde k nějaké dílčí poruše na trhu. Lidé samozřejmě rychle zareagují a vznikne panika,“ popisuje Klaus v komentáři pro LN.

Celý komentář prezidenta republiky ZDE

Lidé pak častěji chodí do obchodů a vajíčka skupují. Ty pak v obchodech chybí nebo jsou rychle vyprodána. Drtivá většina lidí pak vajíčka má, i když by tomu situace v obchodech nenaznačovala.

Podle Klause je i dnešní problém s nedostatkem vajec podobný jako v roce 1969. Dnes tomu pomohly i pár týdnů trvající mrazy, kdy slepice nenesly. Hlavní příčinou skokového zvýšení cen byl ovšem zásah státu – nadiktovaná minimální velikost klecí pro slepice, zákaz dovozů, monopol domácích výrobců a další.

Dvoustátí vede k tomu, že není jasná odpovědnost. EU pošlapává trh

Není to jenom selhání jednoho státu, České republiky. Je tady také druhý stát, mnohdy dominantní Evropská unie. „Tato nejasnost, toto „dvoustátí“ vede k tomu, že není jasná ani vládní zodpovědnost. Je-li trh regulován a uzavírán, je to ráj pro monopolní výrobce a obchodníky,“ píše Klaus v článku pro Lidové noviny.

Podle Klause by si levice při osočování nelevicové vlády měla uvědomit, že EU je v rukou levice permanentně. Z tohoto druhého státu pak permanentně plyne nepřetržité pošlapávání trhu, tím pádem i růst cen vajíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…