Byli jsme hloupí, omlouvá se německý superministr kvůli ruskému plynu

20.03.2022 11:15

Rusko-ukrajinský konflikt dal šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi pocítit, že Evropa je na jeho plynu závislá jako na kokainu; takto trefně popsal europoslanec Alexandr Vondra (ODS) současnou energetickou situaci. Také Německu už pomalu dochází, že se ocitá v pasti kvůli plynu z Ruska. Potvrzují to slova německého ministra hospodářství, jenž uvedl, že jeho země byla „hloupá“, když si na něm vytvořila takovou závislost. Ovšem někteří němečtí politici budou jen těžko zpřetrhávat své vazby na ruské energetické firmy.

Byli jsme hloupí, omlouvá se německý superministr kvůli ruskému plynu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Snaha vytvořit bezuhlíkovou ekonomiku za pomocí ruského plynu je ta tam. Ruský prezident Vladimir Putin dobře vnímá, že Západu k zastavení ruské invaze na Ukrajinu docházejí páky. Nejednotnost ukazuje jasný nesouhlas Německa a několika dalších unijních zemí související se případným zákazem dovozu ruské ropy a plynu.

A Evropská unie, nejhlasitěji Německo, řekla, že bude mocenské ambice Ruska financovat, protože se neobejde bez jeho plynu.

Němcům už to dochází, že není kam uhnout. Německý ministr hospodářství, koordinátor energetické politiky a první místopředseda vlády Robert Habeck při návštěvě v Perském zálivu, kde jednal o dodávkách LNG, prohlásil, že Německo bylo „hloupé“, když se nechalo vmanévrovat do situace, kdy polovinu plynu odebírá z Ruska.

Němci řekli, že by to bez ruského plynu nezvládli, že by v Německu vznikl chaos. Z této reflexe vznikl dokument Evropské komise, který byl publikován, a v něm se píše, že se až do roku 2030 bez Ruska a jeho plynu neobejdeme – a pak ho úplně odstřihneme.

Europoslanec Alexandr Vondra přirovnal závislost na ruském plynu k závislosti na kokainu: „Vzkázali jsme mu: Ještě osm let si s námi můžeš hrát jako kočka s myší, protože jsme na tobě závislí jako na kokainu a nic s tím neumíme udělat. Ale pak se na tebe slavně vykašleme. Takticky je to úplně nejhorší kombinace!“ varoval v rozhovoru pro Deník N, že tak Putina přímo motivujeme, aby nás krátkodobě trápil, protože dlouhodobě nemá perspektivu.

Ukrajinský prezident Volodymyr soustavně na Evropskou unii, potažmo na Německo, apeluje, že by pro Ukrajinu měla dělat daleko víc.

Zelenskyj v pátek promlouval k německým poslancům; vyčetl jim, že reagovali pozdě a „viděli jen své hospodářství“. „Vždy jsme říkali, že Nord Stream je zbraň. Ale vy jste stále kladli důraz na hospodářské zájmy. Hospodářství, hospodářství, hospodářství,“ zlobil se Zelenskyj.

„Zatímco k vám mluvím, Rusko bombarduje naše města, nemocnice, školy, divadla. V Evropě opět vyrostla nová zeď mezi svobodou a nesvobodou,“ řekl Zelenskyj a vyzval německého kancléře Olafa Scholze, aby tuto zeď už rozbil.

I přes tyto výzvy se ale dá očekávat, že Němci nepřikročí k takto tvrdým protiruským sankcím.

Podle Karla Schwarzenberga (TOP) by bylo „diplomatickým majstrštykem“, pokud by se dokázalo postavit Němce proti Rusku. „Poněvadž skoro dvě stě let bylo základní pravidlo německé zahraniční politiky – převzaté od Pruska – nikdy se nepostavit proti Rusku,“ připomněl v rozhovoru pro Novinky.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

„Když Bedřich II. prohrál s Ruskem u Kunersdorfu (1759), tak poznal, že Rusko je velmoc a není dobré si ji rozkmotřit. To se pokazilo až v první světové válce. V posledních letech se však k tradiční politice Němci vrátili, ale invaze na Ukrajinu byla i na Němce příliš,“ řekl Schwarzenberg.

Zpřetrhat vazby s Ruskem je veliké sousto i pro některé vysloužilé německé politiky. Například někdejší německý kancléř Gerhard Schröder, jenž byl v Putinově přízni, nenásledoval jiné evropské politiky, kteří v reakci na ruskou agresi opustili funkce ve vedení firem v Rusku.

Za postojem Schrödera nejpravděpodobněji stojí silné vazby na ruské energetické firmy blízké Kremlu. Jak uvádí Seznam Zprávy, i po ruské invazi na Ukrajinu je Schröder stále šéfem dozorčí rady ropného koncernu Rosněfť a má vedoucí posty ve firmách, které zastřešují plynovody Nord Stream a Nord Stream 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…