Bylo to jinak, než tvrdí kritici. Vondráček vytáhl důkaz o návštěvě Zemana

16.10.2021 19:14

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se opět ohradil proti tomu, že by lhal ohledně navštívení prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Vondráčkova návštěva, po níž musela nemocnice přijmout nová opatření, jelikož proběhla bez vědomí ošetřujícího lékaře prezidenta, podle něj proběhla tak, jak ji popsal, a protichůdné vyjádření policie bylo pouze nedorozuměním. „Opravdu jsem nevěděl, že mám pečlivě popisovat každý krok a metr při pohybu v nemocnici,“ nechápe šéf Sněmovny a opět popisuje, jak proběhla schůzka, za kterou si vysloužil i výzvu k rezignaci.

Bylo to jinak, než tvrdí kritici. Vondráček vytáhl důkaz o návštěvě Zemana
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) za svou návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici dostává v posledních dnech nemálo kritických ohlasů či dokonce reakce, že jeho verze návštěvy hlavy státu je pouhou lží.

Pochyby odpálila samotná nemocnice, jelikož ta se proti návštěvě ohradila se slovy, že proběhla bez vědomí ošetřujícího lékaře hlavy státu.

Vondráček následně uvedl, že netušil, že o návštěvě Zemanův ošetřující lékař nevěděl, protože ho za Zemanem doprovodil policista – a právě těmito slovy si vysloužil i distancování Policie ČR. Podle policie totiž předsedu Sněmovny nedoprovodil k hlavě státu policista, nýbrž hradní kancléř Vratislav Mynář.

Věc následně komentovala i řada politiků. Místopředseda STAN Petr Gazdík Vondráčka kritizoval za jeho jednání slovy, že v jeho verzi cítí „celou řadu nesrovnalostí“. „On byl doveden kancléřem Mynářem nebo hradní partičkou jako ovce,“ prohlásil o šéfovi dolní komory.

„Ono to tak trochu vypadá, že my všichni jsme teď ovce v rukou hradní partičky, která si hraje s touto demokracií a s touto zemí ve chvíli, kdy má prezident nejzávažnější prezidentské povinnosti, a to je jmenování premiéra a jmenování nové vlády,“ podotkl později Gazdík ve vysílání ČT.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský po distancování policie od toho, že byl Vondráček doprovázen policistou na pokoj k Zemanovi, zhodnotil, že „tohle už je od pana předsedy Vondráčka opravdu dno“.

A předseda lidovců Marian Jurečka dokonce vyzýval Vondráčka, aby kvůli neohlášené návštěvě Zemana rezignoval.

Kromě opozice přicházela kritika na Vondráčka i z jeho vlastní partaje. Vondráčkovi vyčinil dokonce i předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který zdůraznil, že o Vondráčkově cestě nevěděl a považuje tento čin za chybu.   

Předseda Sněmovny, kritizovaný ze všech stran, se tak už po několikáté rozhodl popsat, jak vše probíhalo, a to i přesto, že si myslí, že se „pravda spoustě lidem nehodí“.

„Přímo Policie ČR potvrzovala včera novinářům skutečnost, že byl jeden z přítomných policistů požádán, aby mě od vstupu do ÚVN přivedl na oddělení JIP, kde se léčí pan prezident. Na oddělení JIP na mě čekal pan Mynář, aby mě následně, bez doprovodu ochránců, doprovodil přímo na pokoj prezidenta republiky,“ vysvětlil, jak nedorozumění o doprovodu policistou vzniklo.

Policie podle něj vyjádření, že ho k prezidentovi policista nedoprovázel, směřovala k novinářům na jejich dotazy, zda ho policie doprovázela přímo na Zemanův pokoj. „Opravdu jsem nevěděl, že mám pečlivě popisovat každý krok a metr při pohybu v nemocnici,“ podotýká.

„Zkuste si představit ten pocit, když máte jasně před očima pohled na záda policisty z prezidentovy ochranky, který vás vede všemi těmi chodbami nemocnice – a pak všude čtete a slyšíte, že jste lhář, protože vás prý žádný policista v nemocnici nedoprovázel…“ popsal politik s tím, že to je již „za hranou dobrého vkusu“.

Ke svému příspěvku doložil komunikaci s mluvčí policie Kateřinou Rendlovou, jež potvrdila, že ho policista na oddělení, kde se léčí prezident Zeman, skutečně dovedl, opět však také dodala, že následně šel již Vondráček za prezidentem na pokoj prezidenta bez doprovodu policie, což tvrdil první příspěvek od policie. Na pokoj prezidenta měl Vondráčka i podle tvrzení policie dovést hradní kancléř Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …