Bývalá ombudsmanka Šabatová chce do Senátu. A dala o sobě vědět kopancem do Křečka i do Babiše

22.09.2020 21:48

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová se rozhodla letos ucházet o senátorské křeslo. „Krize je příležitost,“ uvedla mimo jiné v rozhovoru pro server Novinky.cz. Vláda podle Šabatové, jež kandiduje v brněnském volebním obvodu, selhala ve chvíli, kdy se nepřipravila na druhou vlnu koronaviru. Kabinet Andreje Babiše (ANO) pak bývalá ombudsmanka zkritizovala za jeho údajnou krátkozrakost ohledně přístupu k ekologii.

Bývalá ombudsmanka Šabatová chce do Senátu. A dala o sobě vědět kopancem do Křečka i do Babiše
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

Šabatová uvedla, že ve volbách kandiduje s ideály, ale i s určitým realismem, co může a nemůže Senát a jednotlivý senátor udělat. „Musíme vědět, jaká je ústava a jaký je zákon. Nemohu nabízet, že změním chod této země. Chtěla bych ale přispět svojí životní zkušeností k tomu, aby Česká republika zůstala demokratickým státem, protože si myslím, že je potřeba být pořád ve střehu. Nejdůležitější rolí Senátu je paradoxně to, že může některým věcem zabránit,“ uvedla Šabatová s tím, že i proto se o Senátu hovoří jako o pojistce demokracie. 

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí
V Senátu by se pak Šabatová ráda věnovala mimo jiné i otázkám péče o děti, o lidi s hendikepem i o seniory. „Věnovat se chci ale i změně klimatu,“ dodala Šabatová, která kandiduje za SEN 21, Stranu zelených a Idealisty. Zároveň, jak však zdůrazňuje, kandiduje jako nezávislá, pouze s podporou těchto subjektů. 

Své pak Šabatová řekla také ke svému nástupci Stanislavu Křečkovi. „Svůj názor na pana doktora Křečka jsem vyjádřila opakovaně ještě před tou volbou a můj pohled se od té doby nezměnil. Kritický pohled zůstal a potvrzuje se mi, že mé hodnocení bylo správné,“ uvedla s tím, že jednotlivé věci však nechce hodnotit. „Říkala jsem, že on není připraven zastávat se všech bez rozdílů spravedlivě. Řada jeho vyjádření to potvrzuje,“ dodala.

Závěrem pak Šabatová zhodnotila vládu za období koronaviru. „Vládu hodnotím dlouhodobě kriticky, ale co se týká koronaviru, považovala jsem a považuji za správné, že na jaře včas zasáhla a učinila potřebná opatření. I proto jsem byla v té době mnohem shovívavější k mírnému chaotismu, který její kroky provázel od začátku. Ale dnes je situace naprosto jiná,“ zmínila se slovy, že je nyní zcela jasné, že vláda selhala, protože se dostatečně nepřipravila na druhou vlnu. „A co je nejhorší, že z populistických důvodů upravovala některá opatření navrhovaná odborníky, aby si nepopudila lidi před volbami. Premiér Andrej Babiš dlouho zlehčoval situaci, místo aby veřejnost připravoval na to, že situace je opravdu vážná,“ uzavřela se slovy, že se obává důsledků, které by při odpovědném přístupu nemusely vůbec nastat.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…