Bývalého Nečasova poradce mrazí. Vzal si slavný projev Zápotockého a zamíchal do toho Zemana i tendr na Dukovany

25.12.2020 17:23

Komentátor serveru Forum24.cz Jiří Sezemský, někdejší poradce premiéra Nečase, připodobnil štědrovečerní projev komunistického funkcionáře Antonína Zápotockého o náhradě Ježíška dědou Mrázem a období 50. let, kdy docházelo k politickým procesům, k současnému dění. Podle něj je nyní Zápotockého projev aktuální, jelikož jeho pasáže „až mrazivě připomínají kontext současné doby“ a „některé reminiscence zůstávají“. Jmenuje, že současná vláda premiéra Andreje Babiše je „držena nad vodou“ komunisty a „stoupencem zájmů Moskvy“ je podle komentátora dokonce i prezident Miloš Zeman. „Jistě by uvítali náhradu Ježíška dědou Mrázem i dnes,“ zní v komentáři.

Bývalého Nečasova poradce mrazí. Vzal si slavný projev Zápotockého a zamíchal do toho Zemana i tendr na Dukovany
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Sezemský ve svém komentáři pro server šéfredaktora Pavla Šafra připomenul, jak se komunisté pokoušeli o nahrazení tradice v podobě Ježíška za dědu Mráze. Jmenuje například projev někdejšího předsedy vlády Antonína Zápotockého, který tuto snahu líčil slovy: „I Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho děda Mráz.“

„Tento lidový zvyk vánoční nadílky v zemích především střední Evropy vychází z křesťanských tradic a je spojen s oslavou narození Ježíše Krista. Stal se trnem v oku totalitním režimům, ať už národním socialistům v Hitlerově Německu, nebo celému komunistickém bloku, které chtěly evropské křesťanské kořeny vygumovat z povrchu země. Nepodařilo se jim to, i když tlaky na eliminaci vánočních zvyků a vymazání duchovního rozměru vánočních svátků byly enormní,“ připomíná komentátor štědrovečerní projev Antonína Zápotockého z roku 1952 o náhradě Ježíška.

„V té době již dávno pracovala komunistická propaganda na plné obrátky. V drtivé většině veřejných projevů, a tento patří mezi nejznámější, nesměl být opomenut Sovětský svaz a především kladná role diktátora Stalina. Význam některých tradičních svátků byl překroucen tak, aby vyhovoval oficiálním názorům,“ burácí Sezemský s tím, že „cíl československých komunistů byl tehdy jasný“. „Snažili se vymýtit všechny křesťanské zvyky provázející oslavu vánočních svátků a vnutit socialistické společnosti ‚nového typu‘ ateistické sovětské vzory,“ dodává.

Podle komentátora a bývalého poradce premiéra Petra Nečase sice dnes vystoupení Zápotockého působí „jako humorná scénka ze satirického pořadu“, podotýká však, že se tak dělo „na pozadí zinscenovaných politických procesů, justičních vražd a likvidačního tažení proti církvím a soukromému majetku“ a „některé reminiscence tu jsou i dnes“.

Ony reminiscence prý jsou nejen v Rusku, ale dokonce i u nás, a to ve spojení s prezidentem Milošem Zemanem: „V Putinově Rusku jsou znovu vyzdvihována pozitiva Stalinovy éry. Prezident Miloš Zeman otevřeně vystupuje jako stoupenec zájmů Moskvy.“ Dle komentátora se toto prezidentovo chování například projevuje Zemanovou podporou dostavby Jaderné elektrárny Dukovany ruskou firmou Rosatom.

A to není vše. Opět zde, dle něj, má vládnoucí úlohu i komunistická strana. „Současná KSČM drží nad vodou vládu, což naposledy prokázalo hlasování o státním rozpočtu, výměnou za armádní škrty proti našim spojeneckým závazkům. Babišova vláda na oplátku za toleranci už dříve podpořila protiústavní zdanění církevních restitucí navržené komunisty,“ přirovnává Sezemský období politických procesů 50. let k dnešku.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

A utíná s tím, že podobností je vícero: „Premiér Andrej Babiš považuje tuto stranu, která je stále řízena z Kremlu a hodlá vystoupit z NATO, za demokratickou. Sílí v ní neostalinistické křídlo, které nadále považuje budování socialismu za úspěšnější éru než polistopadové poměry.“ Prý by Marta Semelová nebo Josef Skála „a mnoho dalších soudruhů“ „jistě uvítali náhradu Ježíška dědou Mrázem i dnes“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …