Bývalý diplomat se opřel do senátora Veleby za kritiku komisaře OSN. A vyjádřil radost nad tím, že mladí mají s uprchlíky soucit

24.10.2015 21:08

Někdejší diplomat, turkolog a překladatel Tomáš Laně se vyjádřil ke kritice vysokého komisaře OSN za jeho kritiku České republiky kvůli údajným špatným podmínkám v uprchlických táborech. Námitky českých politiků považuje za pozoruhodné, protože má tento komisař za úkol upozorňovat na porušování lidských práv kdekoliv na světě. Prý to nedělá, aby poškodil Českou republiku, ale na základě monitoringu svého úřadu, k němuž přispěla i česká ombudsmanka.

Bývalý diplomat se opřel do senátora Veleby za kritiku komisaře OSN. A vyjádřil radost nad tím, že mladí mají s uprchlíky soucit
Foto: Debatní klub
Popisek: Tomáš Laně, turkolog, diplomat, překladatel a první velvyslanec ČR v Turecku

„Je zajímavé, že českému prezidentovi by OSN byla dobrá k podniknutí protiteroristické akce, ale jakmile něco naší republice vytkne, hned je oheň na střeše,“ napsal Laně s tím, že tomu všemu nasadil korunu senátor Veleba, když vyjádřil podezření z komisařovy podjatosti, protože je z jeho jména patrné, že je muslim a jako takový může stranit svým souvěrcům.

„Tady by opravdu měly začít konat orgány činné v trestním řízení pro podněcování náboženské nesnášenlivosti. Dotyčný Veleba zřejmě nemá páru o tom, že OSN je celosvětová organizace zastupující 190 zemí, které zdaleka nejsou jen křesťanské,“ napsal dále exdiplomat, podle kterého je dokonce v OSN muslimských zemí a zemí s jinými náboženskými vyznáními dokonce většina. „Navíc je dojemné, jak se najednou tento bývalý komunistický funkcionář zajímá o náboženství,“ dodal s tím, že by prý Velebu před rokem 1989 ani ve snu nenapadlo podezírat afghánské nebo arabské soudruhy v žoldu SSSR z podjatosti.

Dále je podle Laně zhruba čtyřprocentní podíl cizinců na naší populaci důkazem, že umíme vycházet s cizinci. „Česko šlechtí přijetí desetitisíců muslimských uprchlíků z náboženskou válkou zmítané Bosny v 90. letech 20. století,“ napsal a poznamenal, že u nás žije a uchýlilo se sem i mnoho Rusů. „Ani nad vietnamskými překupníky drog, ani nad postsovětskými mafiány se česká veřejnost kupodivu nepozastavuje,“ podivuje se turkolog.

Umíme pomáhat. Nenávistní jsme jen virtuálně

„Umíme tedy mezi přistěhovalci rozlišovat zrno od plev, neostříme si jen nenávistné pero proti fiktivnímu muslimskému nebezpečí na sociálních sítích nebo nehulákáme protiislámská hesla na náměstích, ale tváří v tvář skutečnému utrpení uprchlíků projevujeme milosrdenství, solidaritu, nabízíme i poskytujeme pomoc,“ napsal dále Laně, podle kterého sice existují organizace i jednotlivci pomáhající uprchlíkům, ale bohužel neexistuje statistka, koho je víc. „Zda těch, kdo vyvolávají strach z uprchlíků a z islámu a odmítají pomoc bližnímu, nebo těch, kteří pomáhají a nabízejí pomocnou ruku,“ mrzí filologa s tím, že i když jsme sice nejateističtější na zeměkouli, stejně se dokážeme rozpomenout na své křesťanské kořeny a pomáhat.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Ty 4 % cizinců, i kdyby je současná uprchlická vlna zvedla v celoevropském měřítku o jedno či dvě procenta, jsou zanedbatelný počet, který je nejbohatší část světa schopná zvládnout tak, aby těmto lidem pomohla a mohla je integrovat,“ napsal a dodal, že ho dále těší, že soucit a ochotu pomáhat projevují především mladí, vzdělaní a světa znalí lidé, protože ti jsou podle něho nejcennějším produktem pětadvaceti let našeho svobodného vývoje.

„Česko je nenávistné vůči uprchlíkům jen virtuálně, tváří v tvář skutečnosti je jako jiné evropské země otevřené světu bez ohledu na zahanbující chování většiny politiků i zbytečné zadržování uprchlíků, kteří chtějí jinam, v detenčních táborech,“ zakončil bývalý diplomat svůj postřeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…