Bývalý krajský radní Stoklasa má jít do vězení na sedm let

22.03.2012 9:25

Ostravský krajský soud dnes poslal na sedm let do vězení bývalého radního Moravskoslezského kraje a stávajícího člena zastupitelstva Jana Stoklasu (BEZPP, dříve ČSSD). Uznal jej vinným z úvěrového podvodu. Jeho společník Arnošt Kuděla má jít do vězení na pět let.

Bývalý krajský radní Stoklasa má jít do vězení na sedm let
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle obžaloby dvojice pomocí fiktivních faktur připravili Komerční banku o 24 milionů korun. Stoklasa před jednáním soudu novinářům řekl, že se cítí nevinen.

Přišel o místo na kandidátce do sněmovny

Podle obžaloby Kuděla v období od prosince 2008 do února 2009 zpracoval po dohodě se Stoklasou 17 fiktivních faktur na různé odběratele dohromady za více než 20 milionů korun. Oba v té době byli prokuristy u firmy F.N.B. - First North Business. Zakázky nikdy neexistovaly. Kuděla faktury podepsal a Stoklasa pak uzavřel s Komerční bankou smlouvu o úvěru na 19,5 milionu korun. Pro zajištění úvěru uzavřel rámcovou smlouvu o zástavě pohledávek, přičemž přílohou této smlouvy byl seznam uvedených faktur. Úvěr dostali.

Společnost F.N.B - First North Business skončila předloni s milionovými dluhy v konkurzu. Ještě předtím byla převedena na nového majitele. Tím se stal zřejmě nastrčený takzvaný bílý kůň. Banka dostala zpět jen asi pět milionů Kč.

Jan Stoklasa, někdejší vlivný sociální demokrat, přišel kvůli kauze předloni v lednu o místo na kandidátce ČSSD pro volby do Poslanecké sněmovny. Na základě tlaku spolustraníků pak v únoru rezignoval na funkci krajského radního. Své členství v ČSSD pozastavil, zastupitelem ale zůstal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…