Bývalý mocný politik se v americkém tisku rozpovídal o kamarádovi Porošenkovi a Ukrajině

08.06.2015 20:35

Předevčírem uplynul přesně rok od doby, kdy se Petro Porošenko ujal úřadu ukrajinského prezidenta. Jeho bývalý spolužák a současný gubernátor Oděské oblasti Michail Saakašvili chválí v americkém magazínu Newsweek prezidentovo úsilí o nastartování reforem i snahu udržet jednotu v zemi.

Bývalý mocný politik se v americkém tisku rozpovídal o kamarádovi Porošenkovi a Ukrajině
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

„Porošenko se ujal úřadu uprostřed války, která stála život 6 000 lidí a způsobila vyhnání milionu lidí z jejich domovů. Ukrajinská ekonomika od té doby klesla o dvacet procent, ale žádné statistiky nemohou přesně vyjádřit utrpení ukrajinského lidu strádajícího v důsledku konfliktu se separatisty podporovanými Ruskem,“ píše v úvodu svého textu bývalý prezident Gruzie a hlasitý kritik Vladimira Putina Michail Saakašvili. Přesto se podle jeho názoru daří Porošenkovi držet morálku země na vysoké úrovni a vývoj země jde za jeho značného přispění dopředu. „Snaží se o deregulaci, deoligarchizaci, debyrokratizaci a decentralizaci. To jsou hlavní pilíře jeho politiky, které vytvářejí mnoho poražených. Prezident si je toho vědom,“ konstatuje Saakašvili.

Nedávno jmenovaný gubernátor oblasti Oděsa poukazuje také na to, že klíčové jsou však zejména dva cíle. Zaprvé odolat ruskému neoimperialismu a zadruhé uvést do praxe fungující model správy věcí veřejných. „Po celých 24 let od samostatnosti země zde vládli mocní oligarchové. Ti sloužili především svým vlastním zájmům. Státní správa nefungovala a bujela v ní korupce. Majdan vše změnil. Poprvé od roku 1991 je země blízko k uvedení potřebných reforem do praxe. I díky mezinárodnímu týmu expertů se daří vnitřní problémy Ukrajiny postupně řešit. Zřízen byl protikorupční úřad, zaniká monopolní postavení v energetické oblasti, připravuje se privatizace státních podniků, probíhá daňová reforma,“ jmenuje Saakašvili konkrétní pozitivní změny.

„Zmínil jsem jen pár konkrétních opatření, která považuji za významné dílčí úspěchy. Ukrajinci začínají důvěřovat snaze vlády i prezidenta, jenž usiluje ve spolupráci s partnery z Evropské unie a Spojených států o nápravu všech ekonomických i politických problémů. Navzdory všem útrapám panuje mezi lidmi vysoká podpora NATO i Evropské unie. Přesvědčit desítky milionů Ukrajinců ke společné spolupráci je náročný úkol. Prezident Porošenko se však snaží všemi silami o to, aby reformy probíhaly rychlým tempem a bez zádrhelů. Západní politici by měli snahy, kterých bylo za těch několik měsíců dosaženo, ocenit a akceptovat také opodstatněné obavy z letní ofenzívy, již povstalci podporovaní Kremlem s největší pravděpodobností připravují,“ nabádá Saakašvili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…