Bývalý prokurátor se pochlubil svým archivem. Řadě vlivných by prý zlomil vaz

08.12.2012 11:37

Kandidát na prezidenta v roce 2003 Miroslav Kříženecký je mužem mnoha tváří. Advokát zastupující obviněné a bývalý vojenský prokurátor, který dvakrát navrhl rozsudek smrti, ale přesto tvrdí, že byl vždy rebel.

Bývalý prokurátor se pochlubil svým archivem. Řadě vlivných by prý zlomil vaz
Foto: krizenecky.cz
Popisek: Advokát Miroslav Kříženecký

"Tenkrát jsem poukazoval na to, že politická moc nemůže ovlivňovat tu soudní. A taky jsem se tím řídil. Dokonce jsem zavřel v Budějovicích celé oddělení hospodářské kriminality. Zavolal mi tehdejší vedoucí krajský tajemník Slavík a vytkl, že nahrávám třídnímu nepříteli. Řekl jsem mu, že už Lenin napsal svému ministru spravedlnosti dopis, v němž říká: Co je to za stranu, která se zastává vlastních darebáků. Soudruh Slavík práskl telefonem a už mě nezval na prvomájovou tribunu," vzpomíná v rozhovoru pro server Idnes.cz Kříženecký.

Před deseti lety byl za stranu KSČM navržen na prezidenta, i když prý sám věděl, že nemůže uspět. Právě členství v KSČ mu po revoluci zabránilo dostat post nejvyšší a to být soudcem Nejvyššího soudu, nakonec se tak stal pouze hlavním vojenským prokurátorem. Dvakrát v roli vojenského prokurátora navrhl trest smrti, jeden z nich byl nakonec vykonán. "Tehdy v roce 1977 opilý podporučík začal ze samopalu střílet do sedmnácti lidí, jednoho zabil a dalšího odstřelil jako psa z bezprostřední blízkosti," vysvětluje důvod, proč byl pro trest smrti, i když není jeho zastáncem.

Archiv, který by zlomil vaz spoustě lidem na výsluní

"Když se mě někdo zeptá, proč obhajuji zločince, říkám, že v jedné Čapkově povídce Bůh říká: Já tě soudit nemůžu, já totiž o tobě vím všechno. Proto obžalovaný stojí před soudem. V právu demokratických států musí platit zásada, že neprokázaná vina má stejnou hodnotu jako prokázaná nevina," říká Kříženecký. Všechny podrobnosti a informace o své práci a kauzách má pak uložené ve speciálním archivu. "Musíte mít pojistku. Kdyby se mi něco stalo, celý archiv by šel ven a zlomil by vaz celé řadě lidí, kteří jsou na výsluní," dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…