Bývalý ředitel ÚZSI: A co řeknou na Mlejnka v zahraničí? Jaká bude spolupráce?

24.08.2022 16:16 | On-line

Bývalý ministr vnitra a někdejší ředitel ÚZSI František Bublan hodnotí jmenování Petra Mlejnka šéfem civilní rozvědky jako unáhlené. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podle něj měl nejprve Mlejnka lépe prověřit a až poté ho jmenovat. „Může být vhodným kandidátem, ale to, co se kolem něj rozpoutalo, je velmi nešťastné a způsob jeho volby unáhlený,“ uvedl Bublan.

Bývalý ředitel ÚZSI: A co řeknou na Mlejnka v zahraničí? Jaká bude spolupráce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Bublan v Českém rozhlase nechtěl hodnotit problémovost kontaktů Petra Mlejnka na obviněného podnikatele Michala Redla, ale mediální smršť kolem nového šéfa ÚZSI je podle něj nešťastná. „Rizikem nový ředitel být nemusí. Může být vhodným kandidátem, ale to, co se kolem něj rozpoutalo, je velmi nešťastné a způsob jeho volby unáhlený,“ prohlásil Bublan.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Za jmenováním Mlejnka ovšem stojí člen sněmovního bezpečnostního výboru a poslanec STAN Petr Letocha. Ten upozornil, že od návrhu na jmenování Mlejnka do čela civilní rozvědky měly možnost se vyjádřit všechny bezpečnostní služby. „Jediná vyjádření byla doporučující, takže nový ředitel bezpečnostním rizikem není,“ uvedl Letocha.

Bublan ale zopakoval, že Mlejnek nemusí být špatný ředitelem nebo rizikovou osobností, ale humbuk kolem jeho osoby je tou komplikací. „Mlejnek může být dobrým zpravodajcem i ředitelem, ale problém vidím v tom, že přichází zvenku, z byznysu. Tady by měl být ministr opatrný a víc věnovat prověřování. Co se týče jeho osoby a integrity, bylo by vhodné mít víc informací a větší jistotu, že k minulosti k ničemu závadnému nedošlo. Tato jistota byla trochu narušena,“ vysvětluje svůj postoj Bublan.

Podle Letochy ale nejsou žádné obavy namístě, protože Mlejnek má stále platnou prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné. „Ta mu může být kdykoliv odebrána, třeba ve chvíli, kdy se zjistí, že na tento stupeň nedosahuje. Věřím NBÚ, protože Mlejnek tuto prověrku stále má a nikdo mu jí zatím neodebral,“ použil Letocha stejných slov jako ministr vnitra Vít Rakušan, že je potřeba věřit bezpečnostním procesům v České republice.

„Ještě nikdy se v minulosti kolem nového ředitele toho tolik nenamluvilo a nenapsalo. Nikdy nebyl předmětem tolika spekulací kolem jeho minulosti a jmenování. To může být i negativní signál do zahraničí, kdy pak spolupráce s těmito službami nemusí být tak pozitivní, jako byla v minulosti,“ trvá na svém Bublan, že kvůli velkému mediálnímu zájmu může být civilní rozvědka zdiskreditována.

Letocha uznal, že se jedná o nekomfortní situaci, bezpečností rizika ale prý neexistují. „Věřím, že vše vyřeší čtvrteční schůzka sněmovního výboru pro bezpečnost. Zároveň také výsledek probíhající prověrky Mlejnka na stupeň přísně tajné. Když mu tento bude udělen, už nebude pochyb, že je to člověk na svém místě,“ stále oponuje Letocha.

„Nemám informace, které vedly ministra vnitra k tomu, že Mlejnka na pozici šéfa úřadu nakonec jmenoval, ale mám k ministrovi plnou důvěru. Je doporučen respektovanými lidmi z bezpečnostní komunity a kromě prověrky NBÚ má také prověrku NATO Secret. Počkejme proto na schůzi bezpečnostního výboru a na výsledky prověrky na stupeň přísně tajné,“ dodal poslanec Starostů.

Podle Bublana ale sněmovní schůze nic nezmění. „Koalice má ve výboru většinu, asi nedojde k převratu. Rozhodování o jmenování ale mělo mít jinou časovost. Mělo se rozhodnout ještě před jmenováním, nechat čas na prověrku a pak teprve jmenovat, v tom vidím problém. Teď by bylo nefér Mlejnka odvolat jen kvůli nějakým zatím nejasným informacím,“ shrnul František Bublan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…