Bývalý starosta Kolína promluvil o Rakušanovi

06.10.2021 16:06

Město Kolín bylo před několika lety nejzadluženějším městem v České republice. Po etapě, kdy městu vládl starosta Vít Rakušan, současný předseda hnutí Starostové a nezávislí, se zdá být otázka dluhu vyřešená. Takto nějak věc prezentují v médiích Vít Rakušan, současný starosta Kolína Michael Kašpar a řada dalších politiků hnutí STAN ve městě.

Bývalý starosta Kolína promluvil o Rakušanovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Mediální realitu přijala za svou i řada občanů města. Stojí ale za to se na problematiku dluhu podívat z nadhledu, přinese mnohá překvapení. Mnohé k tomu může sdělit například i bývalý kolínský starosta Jiří Buřič, který nám poskytl bližší informace.
 
Pane Buřiči, mohl byste krátce popsat svůj politický životopis?
 
Od roku 1990 do roku 2010 jsem byl zastupitelem našeho krásného města. Bylo mi ctí být prvním demokraticky zvoleným starostou Kolína po roce 1989 a tuto funkci jsem vykonával v letech 1990–1994. Znovu jsem byl starostou zvolen v roce 2006. Mezitím jsem si vyzkoušel opoziční roli a v letech 2003–2006 jsem byl místostarostou města.
 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
 
Máte tedy jistě podrobné informace o hospodaření města Kolína v posledních deseti nebo patnácti letech.
 
Samozřejmě! Víte, hodně si pamatuji, třeba řadu aktivit kolem kolínské průmyslové zóny. Byl jsem z pozice místostarosty projektovým manažerem tohoto projektu, což v praxi znamená, že jsem od roku 2003 vedl pracovní výbor za účasti projektanta, CzechInvestu, investora a dalších institucí veřejné správy, byl jsem zodpovědný za dokončení průmyslové zóny.
 
Můj kolega, tehdejší starosta Miroslav Kaisler, vedl zase výbor k postavení bytů pro zaměstnance z této průmyslové zóny. Výstavba bytů byla požadavkem strategického investora a začaly se stavět na základě trojdohody mezi městem, investorem a českým státem. Kolín díky požadavkům investora získal 750 bytů, kdy každý z nich dnes může mít cenu kolem dvou milionů korun. A navíc když jsem odcházel z funkce starosty města, bylo v kolínské průmyslové zóně ještě 90 hektarů volného prostoru pro další investory.
 
 
Výstavba bytů tedy vedla k zadlužení města?
 
Já jsem ale nikdy neřekl, že město je zadlužené. Nebylo zadlužené, bylo zainvestované. Byla to dobrá investice pro město. Pokud někdo tvrdí, že město se zadlužilo, je buď populista, nebo, a nebojím se toho slova, lhář.
 
Ptali jsme se vás ale na dluh…
 
Ale já opravdu o žádném dluhu nevím. Už v roce 2009 jsme přijali závazné usnesení zastupitelstva města Kolína ve věci dluhové služby, což je název pro splácení nákladů na vložené investice.
 
A mě opravdu velmi těší, že můj nástupce ve funkci starosty města všechna naše opatření přijal za svá a řídil se jimi. A pokud vím, město se našimi opatřeními řídí dodnes, jak to potvrdil v televizní diskusi v roce 2019 i sám Vít Rakušan.
 
 
No ale sám Vít Rakušan se přece označuje jako muž, který zkrotil dluh města Kolína. Není v tom rozpor?
 
Jestli narážíte na jeho billboard z roku 2017 o zkrocení dluhu, kde se tímto sloganem holedbá, na ten jsem už tehdy reagoval svým letákem, kde jsem toto nedorozumění, abych se slušně vyjádřil, uvedl na pravou míru. Praktický příklad ze života – pokud má někdo dluh, tak se snaží situaci zodpovědně vyřešit.
 
Jednou možností je vzít si například překlenovací úvěr, další pak prodej majetku, kterým potřebné prostředky získáte. Ale ani jedno z toho město neudělalo. Kolínští politici pokračují v tom, co jsme zařídili za mého vedení města, a dělají to dobře, protože to je správná cesta pro město. A mezi námi, zkrotit někoho nebo něco jde buď bičem, anebo cukrem. Zajímalo by mě, jakou variantu si tento krotitel vybral.
 

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí
Tento jiný pohled na kolínský dluh nás zaujal. Proto jsme hledali nezávislého odborníka, který by nám pomohl se v terminologickém chaosu trochu vyznat. Našli jsme dalšího občana města, finančního analytika a experta s bohatými zahraničními i domácími zkušenostmi s audity a finančním poradenstvím. Martin Němec nám popsal složitou problematiku srozumitelně a jasně.
 
„Před rokem 2010 se Kolín rozhodl postavit více než 700 bytů, aby podpořil nový automobilový závod TPCA a umožnil mobilitu pracovní síly do regionu. V dnešní hodnotě má majetek, jehož pořízení tehdy vládnoucí ODS prosadila, hodnotu řádově o stovky milionů až jednotky miliard vyšší, než byla jeho pořizovací hodnota. Kolín tak díky předchozímu vedení města není chudé, ale naopak velice bohaté město.
 
Podle mého podrobného zkoumání podstatné části úvěrové dokumentace, která mi byla zpřístupněna, je zcela zřejmé, že se subjekt STAN/Změna pro Kolín za celou dobu své vlády v Kolíně (od roku 2010) svým jednáním v celkovém součtu nezasloužil o žádný pozitivní přínos ke splácení dluhu, který převzal po svých předchůdcích.
 
 
Tzv. úspory nebo zkrocený dluh sestávají převážně ze srovnání fiktivních nákladů a nákladů skutečných u úvěrů od Komerční banky. V průběhu splácení totiž došlo ke snížení úrokové sazby na základě její aktualizace podle situace na trhu, tak jak dojednalo ve smlouvě předchozí vedení radnice (před rokem 2010).
 
Pro vyčíslení ‚úspory‘ STAN/Změna pro Kolín počítal náklady, jako by ke změně nemělo dojít. Aktualizaci úrokové sazby a její důsledky tedy uváděl jako svoje zásluhy.
 

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Snížení však bylo automatické na základě předchozích smluv, se kterými STAN/Změna pro Kolín neměl nic společného. Z analýzy dokladů naopak vyplývá, že zásahy představitelů STAN/Změna pro Kolín do úvěrových struktur městu Kolín pravděpodobně způsobily vícenáklady ve výši cca 19,2 mil. Kč, které si sami nechali potvrdit auditorem v rámci své politické kampaně,“ varuje Němec.
 
Je zřejmě škoda, že samotná kolínská ODS, jejímž členem je i Jiří Buřič, podobné informace občanům města nikdy nesdělila a vše nevysvětlila. „Dokonce velká část z členů či voličů stále věří politické fabulaci o ‚zavrženíhodném zadlužování města z dílny ODS‘, kterou ale vytvořil STAN/Změna pro Kolín,“ uvedl pro naši redakci člověk blízký vedení kolínské radnice.  
 
O problematice dluhu či investic se diskutovalo například zde.
 
„Je evidentní, že Vít Rakušan v roce 2017 použil ve volební kampani nepravdivé heslo. Žádný dluh města nezkrotil, neboť jen splácel jako starosta města splátky, investované jeho předchůdci do vytvoření velkého majetku města. A navíc tak činil přesně podle nastaveného plánu jeho předchůdce a zastupitelstva města před rokem 2010. Je jistě načase přehodnotit z pohledu voličů a občanů celou argumentaci, kterou v Kolíně už téměř 12 let hnutí STAN používá. Ve lži pokračuje i současné vedení města pod vedením místopředsedy středočeské organizace hnutí STAN Michaela Kašpara,“ dodal pro redakci náš zdroj.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…