Byznys, byznys a zase byznys. Bohužel opačným směrem. Praha zařízla drtivou většinu průvodců. Máme svědectví, známe finanční toky

08.09.2020 19:20

Hlavní město začátkem prázdnin spustilo program s názvem V Praze jako doma. Ten má pomoci cestovnímu ruchu, který v letošním roce utrpěl astronomické ztráty. A jak to funguje? Turisté, kteří se ubytují v jednom ze zapojených ubytovacích zařízení, dostávají body, které pak mohou směnit za návštěvy památek, muzeí, výstav nebo využít služby průvodců. Komu ale opravdu tento program pomůže? „Zní to hezky, ovšem většině pražských průvodců tento projekt za 120 milionů vůbec nepomohl,“ uvedla jedna z průvodkyň.

Byznys, byznys a zase byznys. Bohužel opačným směrem. Praha zařízla drtivou většinu průvodců. Máme svědectví, známe finanční toky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí
„Návštěvníci Prahy dostali za ubytování v hotelu body. Za jednu noc dva body na osobu. Dva body mají hodnotu 400 korun. Za dva body na osobu, to je za 400 korun na osobu, si mohli návštěvníci takzvaně koupit například privátní prohlídku města. Tyto prohlídky pořádá akciová společnost Prague City Tourism, jejímž jediným akcionářem je hlavní město Praha, které tedy projekt VPrazejakodoma.cz financuje zmíněnými 120 miliony. Čtyřčlenná rodina tedy za 4 x 2 body (4 x 400 korun) získala prohlídku Prahy. Prague City Tourism tedy dostala z tohoto projektu 1 600 korun na tuto prohlídku,“ uvádí dále.

Celý projekt, který je financován hlavním městem Prahou, a jak již bylo uvedeno, bude stát 120 milionů korun, realizuje akciová společnost Prague City Tourism ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací, Svazem obchodu a cestovního ruchu a Hospodářskou komorou.

„Ztráty budou v letošní turistické sezóně obrovské, odhadem Praha přijde o 80 miliard korun. Kampaní #vprazejakodoma chceme pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují. Hlavní město podpoří částkou 120 milionů korun restart cestovního ruchu, který chceme zároveň rozběhnout v nové, udržitelnější podobě ke spokojenosti podnikatelů i Pražanů,“ uvedla již dříve radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Hana Třeštíková.

Má to ale háček, pomoc nepřišla opravdu pro všechny.

„Prague City Tourism spolupracuje ale jen s některými pražskými průvodci, kteří pro něho pracují jako OSVČ. Rozdíl mezi přijatými penězi z programu (120 milionů korun) a uhrazenými penězi pro průvodce je roven zisku pro Prague City Tourism, který vlastní Praha. V důsledku toho průvodci v pozici OSVČ, kteří nejsou mezi vyvolenými a nedostali 1–2krát týdně zakázku od Prague City Tourism, nemohli ani doufat, že nějakou zakázku sami získají, protože návštěvníci Prahy dali v drtivé většině samozřejmě přednost prohlídkám ‚zdarma‘ a nekoupili si služby jiných průvodců, kteří jsou sami podnikateli a provozují své vlastní agentury průvodcovských služeb,“ sdělila průvodkyně, jejíž identitu redakce zná.

„Tak jak jsme slíbili, přicházíme s konkrétními kroky, jak pomoci pražským podnikům a organizacím, které jsou zasaženy výpadkem počtu turistů v Praze. Toto období nám také dává příležitost přetvořit turismus v centru Prahy do takové podoby, aby byl dlouhodobě udržitelný a nezpůsoboval, že centrum Prahy připomíná spíše zábavní lunapark než historické centrum města,“ uvedl k tématu náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček při startu V Praze jako doma.

Podle jeho slov měla pomoc přijít pražským podnikům a organizacím, které současný stav zasáhl. Realita je ale jiná. „Jedna kolegyně, která chtěla nechat v informačním centru na Staroměstské radnici své vlastní letáčky na propagaci svých služeb, byla vykázána, protože přece pro Prague City Tourism je konkurencí! Takto tedy vypadá pomoc na podporu cestovního ruchu. Jinými slovy, Praha zejména průvodcům nepomohla, v oblasti průvodcovských služeb pomohla především své vlastní agentuře Prague City Tourism,“ dodává na závěr.

Že je uvedené téma mnohem širší, dokládá i demonstrace průvodců, jež se uskuteční před pražským magistrátem ve středu od 14 hodin. Naše redakce bude na místě dění sledovat, budeme se snažit také o získání výstupů jednotlivých řečníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…