ČLK varuje: Skončí 40 procent porodnic

26.01.2012 19:02

Česká lékařská komora spočítala, že pokud budou muset skončit všechny porodnice, které nedosáhnou osmi set porodů ročně, představuje to asi 40 procent těchto zařízení.

ČLK varuje: Skončí 40 procent porodnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

ČLK se postavila proti plánu ministerstva zdravotnictví rušit porodnice podle počtu porodů. "Dodržení hranice osmi set porodů za rok by neznamenalo zrušení třetiny, ale celých čtyřiceti procent porodnic v Česku," uvedl pro časopis Týden šéf komory Milan Kubek.

Jedno číslo není kritérium

Kritéria výběru by se podle něj měla rozšířit, minimálně by se mělo přihlédnout ke geografickému členění. "Prostě v žádném případě nelze zavírat kvalitní porodnická oddělení jen na základě jednoho čísla," uzavírá Kubek.

Jenomže ministerstvo si stojí na svém. Klesl prý počet porodů a v některých nemocnicích zoufale chybějí gynekologové. "Rušení porodnic má logiku. Osobně bych taky šel raději do nemocnice, která je větší a kde mají lékaři víc zkušeností. Nemusí být přímo za rohem, ale mám tam jistotu, že mě ošetří erudovaní odborníci," zopakoval několikrát mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…