ČMKOS podpořila stávkovou pohotovost odborů, žádají řešení krize

11.10.2013 11:40

Českomoravská konfederace odborových svazů podpořila dnes stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily v úterý zdravotnické odbory. Vláda má podle odborářů okamžité začít řešit kritickou situaci nemocnic, lázní a sociálních služeb, jinak hrozí krach zhruba 30 nemocnic i řady lázeňských zařízení.

ČMKOS podpořila stávkovou pohotovost odborů, žádají řešení krize
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Václav Pícl

Vláda by podle nich měla ještě do konce roku poskytnout půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby mohla zaplatit nemocnicím, a změnit úhradovou vyhlášku, aby nemocnice peníze dostaly.

"Vždy jsme stáli po boku zdravotnických odborů, jejich kroky podporujeme," řekl dnes novinářům místopředseda ČMKOS Václav Pícl s tím, že na čtvrteční tripartitě budou odbory apelovat na vládu v demisi, aby situaci řešila a nenechávala řešení až na vládu vzešlou z voleb.

Požadavek odborů na přilití peněz do zdravotnictví podpořila ČSSD. Zdravotnické odbory oslovily dopisem všechny politické strany, které mají šanci uspět v předčasných volbách.

"Situace ve zdravotnictví je kritická, nemocnicím chybějí peníze na zaplacení léků, zdravotnického materiálu i na platy. Chceme, aby situaci okamžitě řešila tato vláda, aby se schválila bezúročná půjčka VZP a peníze, které dostane z půjčky, šly přímo nemocnicím a aby se ještě do konce roku zvýšily úhrady nemocnicím o pět procent v úhradové vyhlášce," řekla novinářům předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Bez požadovaných kroků hrozí omezování zdravotní péče

Pokud tyto kroky vláda neudělá, hrozí podle ní omezování zdravotní péče. Problémy bude mít přinejmenším třetina nemocnic. Na nemocnice ve formě obchodních společností může být vyhlášen konkurz či insolvence, uvedla.

O společném postupu se poradí na úterním jednání krizového štábu zástupci všech odborových organizací ve zdravotnictví s organizacemi pacientů a zaměstnavatelů. Dá se předpokládat, že ke stávkové pohotovosti se připojí i ostatní odborové organizace, v záloze zůstává i stávka. Žitníková nechtěla předjímat, rozhodnutí podle ní padne až v úterý. Jisté je podle ní jen to, že akce se uskuteční v nejkratší době. "Potřebujeme krizi vyřešit teď," řekla Žitníková.

Heger je přesvědčen, že krach nemocnic nehrozí

Podle exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), jehož restriktivní politika podle odborů k současné krizi výrazně přispěla, krach nemocnic nehrozí. Finanční napětí připustil, systém nemá dostatek rezerv pro velký rozvoj, rozhodně podle něj ale nekrachuje. Odborářům právo na protesty neupírá, ale to, že vyhrožují dva týdny před volbami, je jasně politická akce. "Zdravotnictví bylo zneužito v politickém boji, odbory jen ukazují, že jsou provázané s levicí a tímto způsobem ji chtějí podpořit," řekl Heger ČTK.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…