CNN se podívala do časopisu islamistů: IS si myslí, že je účastníkem kosmické bitvy a stojí na straně dobra

17.02.2015 16:35

Platí, že strategického překvapení lze dosáhnout nesmyslným nebo i sebezničujícím činem. Toto heslo míval na svém pracovním stole bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Robert Gates. Stanice CNN ho citovala v úvaze o smyslu akcí skupiny, která si říká Islámský stát a jež si brutálními a nepochopitelnými vraždami dělá nepřátele mezi muslimy stejně jako nemuslimy.

CNN se podívala do časopisu islamistů: IS si myslí, že je účastníkem kosmické bitvy a stojí na straně dobra
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Nikdo nechápe strategii, kterou si IS rozšiřuje seznam svých nepřátel, od šíitů, Kurdů, jezídů, křesťanů po muslimy jako takové. Řadit se k nim může i její teoreticky nejbližší spojenec al-Káida, jejíž odnož bojuje v Sýrii. Nacisté i Rudí Khmerové své zločiny proti lidskosti skrývali. Co pudí IS dokumentovat je a šířit sociálními sítěmi bez ohledu na důsledky?

Když se loni v srpnu objevilo video s vraždou amerického novináře Jamese Foleyho, začala se proti IS formovat koalice, která proti němu začala bojovat v Iráku. Počítá se, že kvůli ní IS přišel o 6000 lidí. Podobně upálení jordánského pilota Maáze Kasásby sjednotilo proti IS Araby a Jordánsko se opřelo do kampaně proti němu v Sýrii. Nedávný masakr egyptských koptů do kampaně přivedl Egypt, který neváhal bombardovat posty IS v Libyi. IS nepřestává překvapovat nesmyslným a sebezničujícím charakterem svých akcí.

Pochopení jeho záměrů lze hledat v časopisu, který IS vydává pod názvem Dábik. Vyšlo už sedm čísel a kdo čte pozorně, pochopí, že je chybou považovat IS za rozumově uvažujícího hráče. Jeho ideologie se podobá apokalyptickému kultu. IS věří, že se lidstvo blíží svému konci a že IS tento konec svými aktivitami může urychlit.

Hodně vypovídá i sám název Dábik. Tak se totiž jmenuje město v dnešní severní Sýrii, do nějž prorok Mohamed umístil rozhodující bitvu mezi armádami islámu a Říma. Jejím vítězem prý bude pravý islám. "Jak se 'Velká bitva' přibližuje, není už možné stát opodál jako pozorovatel," píše se v Dábiku. Jinými slovy jste buď na straně IS, nebo křižáků a bezvěrců.

Na videu zaznamenávajícím smrt dalšího z amerických rukojmích Petera Kassiga britský mluvčí říká: "Teď pohřbíme v Dábiku prvního křižáka a nedočkavě čekáme na příchod zbytku našich nepřátel." Má-li se podobenství o poslední bitvě naplnit, je zřejmě třeba, aby se do boje v Sýrii zapojila západní pozemní vojska.

Ve světě, v němž převládá sekulární myšlení, je představa o rozhodující bitvě v neznámém syrském městečku absurdní podobně, jako když se Mayové domnívali, že mohou budoucnost ovlivnit lidskými obětinami. Jenomže pro IS je toto proroctví naprosto reálná věc. Jeho členové jsou přesvědčeni o tom, že jsou předvojem náboženské války, v níž vítězem bude pravý islám.

K tomuto závěru ve své knize IS: Stát teroru dospěli i autoři J. M. Berger a Jessica Sternová. IS podle nich stejně "jako jiné násilnické apokalyptické skupiny na sebe pohlížejí jako na účastníka kosmické války mezi dobrem a zlem, v níž neplatí pravidla morálky".

Podobně komentátor Graeme Wood dospěl k názoru, že IS se striktně řídí proroctvím a příkladem Mohameda. "Muslimové mohou IS odmítat, a většina to dělá, ale nemohou tvrdit, že to není náboženská skupina. USA Islámský stát podcenily, když tvrdily, že to není náboženská skupina, jejíž náboženské učení je třeba pochopit a postavit se mu," říká Wood.

Členové IS jsou přesvědčeni o tom, že jsou účastníky kosmické války a že stojí na straně dobra. A to je opravňuje zabít každého, koho budou považovat za oponenta tohoto názoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…