ČR prý propásla nejlevnější možnost, jak dostat peníze z Mostecké uhelné

07.03.2012 23:20

Zamítnuté odvolání České republiky, kterým se měla připojit k trestnímu řízení proti někdejším manažerům Mostecké uhelné společnosti nás značně poškodilo. Pokud chce Česko své peníze ještě někdy vidět, zbývá jen civilní žaloba, která nás ale bude stát další peníze, přičemž šance na úspěch jsou značně nejisté, zaznělo ve středečních Událostech, komentářích v ČT.

ČR prý propásla nejlevnější možnost, jak dostat peníze z Mostecké uhelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

„V současné době nebudeme připojeni do trestního řízení a jediným řešením je civilní žaloba,“ potvrdil v pořadu Miloslav Vaněk z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Podle Vaňkových slov výzvy k připojení České republiky k hromadné žalobě přicházely celé dva roky. Že by se tedy jednalo o pochybení státních úředníků je podle advokáta a publicisty Milana Hulíka značně nepravděpodobné.

„Pokládám prakticky za nemožné, že by vysocí státní úředníci jednali z nedbalosti. Jestliže obdrželi opakované výzvy nejvyšší státní zástupkyně, tak to nemohla být nedbalost,“ uvedl Hulík v ČT. Šéf nejvyššího státního zastupitelství Vlastimil Rampula se však v průběhu minulých let dušoval, že všechny dokumenty řádně prošel a zpracoval.

Švýcarský soud byl nejlevnější

„Pan státní zástupce Rampula je, myslím, v této konečné fázi z toho venku, protože jemu nepřísluší připojit se za Českou republiku k trestnímu stíhání, to je v kompetenci ministra financí,“ naznačil Vaněk.

Na kolik peněz chybný přístup k mezinárodnímu soudnímu řízení Českou republiku přijde si netroufal ani jeden z právníků odhadnout. Shodli se ale na tom, že Česko propáslo nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak se s kauzou Mostecké uhelné vypořádat.

„Řízení ve Švýcarsku by nás vůbec nic nestálo, nenesli bychom ani důkazní břemeno, ani riziko úhrady soudních poplatků,“ lituje liknavého přístupu státu Hulík, který ale věří, že v civilní žalobě bychom přeci jen mohli uspět.

„Jestliže nás Švýcarsko tolikrát vyzývalo, tak jsou tam zřejmě důkazy dost důležité ve prospěch České republiky. A ty důkazy by mohly být takového rázu, že bychom mohli ve sporu uspět,“ věří v úspěch na rozdíl od kolegy Miloslava Vaňka, který šanci na vítězství v civilním sporu vidí na méně než padesát procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …