ČRo: Státní zástupce v kauze metanol zvažuje tvrdší postihy obviněných

25.09.2012 9:35

Policie údajně zvažuje úpravu právní kvalifikace u dvou obviněných v souvislosti s kauzou metanol. Uvedl to včera státní zástupce Roman Kafka. Jeho slova dnes v ranním zpravodajství připomněl Český rozhlas (Čro).

ČRo: Státní zástupce v kauze metanol zvažuje tvrdší postihy obviněných
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Žalobce v kauze metanol potvrdil, že zvažuje přísnější posouzení role u každého zadrženého, i když třeba byli jen malým článkem v distribučním řetězci. Policie zatím totiž obvinila z úmyslné trestné činnosti dva muže, kteří měli jedovatou směs metanolu a etanolu posílat na černý trh. Připomněl to ve svém ranním zpravodajství Český rozhlas.

„Budeme zvažovat úpravu právní kvalifikace u dalších osob na úmyslnou trestnou činnost, kterou bych zatím nechtěl specifikovat,“ řekl státní zástupce Roman Kafka.

Podle vysvětlení rozhlasu Kafka nesouhlasí s tím, že mnoho dalších, na které policie ukázala, měli spáchat jen nedbalostní trestné činy. Proto možná počet obviněných z úmyslného obecného ohrožení ještě poroste.

V současné době je obviněných v kauze 42, 22 lidí je ve vazbě, připomněl rozhlas, který také zopakoval jména dvou osob, které stály na počátku kauzy.

Jména? Fian a Křepela

„Karvinský podnikatel v pohostinství Rudolf Fian a majitel firmy na výrobu chemie do aut Carlogic v Řitce Tomáš Křepela - to jsou podle České televize zatím jediná dvě konkrétní jména na špici celé kauzy,“ uvedl rozhlas s tím, že státní zástupce Kafka včera hovořil v souvislosti s dvěma jmény o úmyslném obecném ohrožení až s výjimečnou sazbou.

„Tito lidé si byli vědomi s ohledem na svoji profesi a s ohledem na obecné znalosti a vědomosti, že může dojít k ohrožení života a zdraví, k čemuž také koneckonců došlo,“ uvedl také Kafka, který ve včerejším pořadu Události, komentáře ale nechtěl výše uvedená jména potvrdit.

Stopa přes výrobce směsí do ostřikovačů

Podle připomenutí rozhlasu k firmě Carlogic mohla policii dovést stopa přes výrobce směsí do ostřikovačů v Opavě. Tam zabavila tisíce litrů metylalkoholu s vazbou právě na firmu z Řitky.

Jednatel opavské firmy David Fládr ale prý nechce cokoliv nekalého připustit. „Bylo to v přesně označených tisícilitrových barelech, zapečetěných, vůbec nic se neskrývalo,“ řekl pro rádio Fládr.

Karvinský podnikatel Rudolf Fian má pak podle zjištění médií „bohatý“ živnostenský rejstřík. „Od svařování přes další řemesla až po obchod s kdečím. Je to Slovák, ale chvíli byl Čechem. Všechna oprávnění k podnikání ale už nejsou platná,“ uvedl rozhlas.

Jeden z obviněných už se přiznal a všechno podepsal. Právě to podstatně zrychlilo rozplétání jedovatého metanolového klubka, dodal Čro.

Hlavnímu pachateli za obecné ohrožení údajně hrozí až výjimečný trest. Policie stále hledá asi 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu, který zatím koluje na černém trhu.

Advokát: Policie vydává lživá fakta

Připomeňme, že včera policie uvedla, že klíčovou stopou v celé kauze měla být právě Opava. Na konci minulého týdne tam totiž policie během razie ve skladech na místě bývalých opavských čokoládoven zabavila šest tisíc litrů metylalkoholu. Šéf zlínských kriminalistů Bedřich Koutný označil objevení tohoto skladu jako zásadní pro další vyšetřování.

Rozhlas ale již včera ve svém zpravodajství zmínil, že zmiňovaná firma Fros ZPS v Opavě a její jednatel David Fládr již několikrát řekl, že ve skladech nic nechybí a každý litr má všechna potřebná razítka, včetně policií zabaveného metanolu pro firmu Carlogic. Jeho slova pak potvrdil i advokát Josef Bartončík, který s firmou Fros ZPS spolupracuje. Bartončík prý jednoznačně odmítá to, že by šlo  v souvislosti s Opavou "o horkou stopu".

„Poté, co proběhla prohlídka nebytových prostor, celková inventura, tam nechybí ani gram. Policie vydává lživá fakta, je to zastírací manévr,“ zdůraznil advokát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …