ČSSD, ANO a lidovci uzavřou koaliční smlouvu a zveřejní ministry

06.01.2014 6:41

Představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou dnes odpoledne ve sněmovně koaliční smlouvu. Oficiálně také zveřejní seznam kandidátů na ministry nové vlády. Následně bude na tahu prezident Miloš Zeman, který by měl jmenovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a poté na jeho návrh celý kabinet.

ČSSD, ANO a lidovci uzavřou koaliční smlouvu a zveřejní ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

V koaliční smlouvě strany slibují například zrušení většiny zdravotnických poplatků, vyšší růst důchodů i minimální mzdy. Zatím nechtějí zvyšovat daně. Vláda má mít celkem 17 členů. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři.

Jeden originál koaliční smlouvy dostane Zeman, jenž už v pátek obdržel předběžný seznam kandidátů na ministry. Hovoří se o tom, že prezident by mohl mít problém některé z nich jmenovat. Koalice ale bude za konečným seznamem nominantů do vlády stát.

Sobotkovi hrozí ztráta pozice premiéra

Pokud by Zeman někoho nejmenoval bez vážných zákonných nebo ústavních důvodů, je možné, že by resort vedl dočasně Sobotka z pozice premiéra. Žádné důvody pro odmítnutí některého z kandidátů do vlády ale šéf ČSSD zatím nevidí.

Do měsíce od jmenování musí kabinet předstoupit před sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Mohlo by to být někdy v únoru. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…