ČSSD: Zeman nebude blokovat jmenování ministrů

03.01.2014 9:48

V Lidovém domě jedná Grémium ČSSD, kterému šéf strany Bohuslav Sobotka představí kandidáty na ministry. Nejasnosti panují zejména okolo Ministerstva práce a sociálních věcí, na které má Sobotka tři kandidáty. Sociální demokraté nečekají, že by jejich nominanty prezident Miloš Zeman blokoval, jak se spekuluje.

ČSSD: Zeman nebude blokovat jmenování ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

"Pan předseda Sobotka předloží podle mě nějaký jmenný seznam, na kterém teď pracoval, podle informací, které mám, poměrně usilovně celý týden, měl řadu konzultací. Budeme se bavit asi o jednotlivých jménech, a potom grémium bude schvalovat jmenný seznam," řekl při příchodu na jednání místopředseda strany Milan Chovanec.

Sociální demokracie bude mít v příští vládě osm zástupců. O obsazení většiny křesel už bylo jasno v předchozích dnech, Sobotka ale ještě například zvažoval, koho nominovat na ministra práce. V médiích se jako o možných kandidátech hovořilo o stínovém ministru za ČSSD Romanu Sklenákovi, bývalém premiérovi Vladimíru Špidlovi, radním z Vysočiny Petru Krčálovi nebo jihočeské vicehejtmance Ivaně Stráské.

Podle některých zdrojů neměl Sobotka úplně jasno ani o obsazení Ministerstva zdravotnictví nebo osobě ministra bez portfeje pro legislativu a lidská práva, kde se mluví především o senátorovi Jiřím Dienstbierovi.

To, že by konečné nominace blokovala hlava státu, členové nejužšího vedení ČSSD nečekají. "Já si myslím, že se tady hraje nějaká mediální, virtuální hra. Já jsem ještě neslyšel od pana předsedy Sobotky, že by jednání čtvrteční, které má s panem prezidentem, byla nějaká nepříjemná, kontroverzní," uvedl k tomu Chovanec.

"Nepředpokládám, že by se tak dělo. Pan předseda Sobotka konzultuje ty věci a pan prezident určitě nebude chtít protahovat tu nestabilitu, to, že není fungující vláda," dodala místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…