ČSSD a finanční problémy? Ani smykem. Za dary strana příští rok utratí 1.770.000, za akce dalších 6,7 milionu. Pouze PL získaly rozpočet socdem pro rok 2018

13.11.2017 17:06

Že by snad sociální demokraté kvůli tristnímu volebnímu zisku šetřili? Ani náhodou. Že by někdo z vedení rezignoval? O tom už pochybuje i ten nejpravověrnější volič. Na naši redakci se navíc obrátil zástupce nejužšího vedení partaje. Poslal nám kompletní dokumentaci pro rozpočet na rok 2018.

ČSSD a finanční problémy? Ani smykem. Za dary strana příští rok utratí 1.770.000, za akce dalších 6,7 milionu. Pouze PL získaly rozpočet socdem pro rok 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

"Rozpočet ČSSD na rok 2018" má pro vedení sociální demokracie dvě části. Písemnou a početní, tedy tabulkovou. ParlamentníListy.cz získaly obě. A aby toho nebylo málo, náš důvěrný zdroj poskytl rovněž přehled z let 2016 a 2017.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí
„Posílám Vám materiál hospodářského charakteru, který byl předložen na předsednictvu ČSSD. Všimněte si návrhu rozpočtu ČSSD pro rok 2018 připravený Starcem plus jeho komentář. Jde o oficiální hospodaření. Neoficiální toky financí v ČSSD (černé peníze) v něm zachyceny nejsou," podotkl. Že se v rámci sociální demokracie vyplácí i takzvaně na ruku, o tom ParlamentníListy.cz informovaly opakovaně. Strana s tím samozřejmě nic nedělala. Vrcholní představitelé nezměnili ani přístup k tajemníkům, k zaměstnancům. Prý jen na recepci Lidového domu došlo ke změně. A také fakt, že bude odvolán ústřední tajemník Kucián. Ale o tom příště.

Pod dokumenty, z nichž budeme citovat, je podepsán Martin Starec, ekonomický ředitel ČSSD. Jeho čísla a tabulky jsou sice pověstné spíše negativně, ale z našeho pohledu je patrné, že Starec umí. Čísla sedí, jsou přehledná, informace jednoznačné a úplné.

„Rozpočet na rok 2018 bude předložen ke schválení zasedání ÚVV ČSSD. Vychází z dostupných informací o průběžném výsledku hospodaření strany v roce 2017, ze snížení státního příspěvku za mandáty po volbách do PS PČR, adresné dotační politiky, dalšího posilování vlastních příjmů a snižování provozních výdajů, zachování bezpečné úrovně dluhové služby, zajištění voleb do jedné třetiny S PČR a voleb do obcí, měst a ZHM Prahy. Rozpočet ovlivní v průběhu příštího roku rozhodnutí mimořádného sjezdu strany, průběžné změny lze běžně činit rozpočtovými změnami. Rozpočet zatím předpokládá záporný hospodářský výsledek," konstatuje Starec.

Návrh rozpočtu na rok 2018 (odhalujeme jen část):

Ale dost už řečí. Když jsme se podívali na rozpočtový plán pro rok 2018, je vidět, že zbídačená a velice oslabená socdem hodlá hospodařit s téměř 150 miliony korun. Za telefony utratí 1,1 milionu, za akce a propagace téměř 7 milionů, za rozličná zasedání 2,5 milionu. Nejvyšší položkou je samozřejmě ta mzdová. Za výplaty strana vyplatí přesně 45 milionů korun, téměř třetinu z celkové výše nákladů. Nájemné přijde ČSSD na 3,6 milionu, právní služby budou stát 3 miliony.

Co se výnosů týká, strana si slibuje 17 milionů z nájmů a služeb, 18,5 milionu by měla vyinkasovat za dary a 17.240.000 budou členské příspěvky. Celkem by měla být příjmová část rozpočtu na 137 milionech. Z čehož vyplývá, že výsledek hospodaření bude negativní, bude ve ztrátě 8 milionů korun.

Priority rozpočtu podle ekonomického ředitele Starce? Udržení struktury strany, naplnění volebního a mzdového fondu a dluhová služba. "Podklady k sestavení návrhů rozpočtů na úrovni OVV/KVV ČSSD byly rozeslány e-mailem dne 9. 10. 2017. Termín odevzdání na ÚS ČSSD byl stanoven nejpozději do dne 15. 11. 2017," dodává Starec.

Jakým způsobem chce sociální demokracie šetřit, o tom v dokumentu není ani slovo. 

Zpráva ekonomického ředitele ČSSD (část):

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…