ČSSD dnes udeří na Klause. Výzva k demisi?

24.02.2012 9:18

Politické grémium ČSSD se bude zabývat takzvanou Dienstbierovou výzvou Živá sociální demokracie. Potvrdil to předseda strany Bohuslav Sobotka.

ČSSD dnes udeří na Klause. Výzva k demisi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dokument vyvolal v sociální demokracii protikladné reakce. ČSSD se podle výzvy místopředsedy strany Jiřího Dienstbiera na všech organizačních úrovních oligarchizuje a na její politiku mají členové stále menší vliv. Mezi členy a funkcionáři je hluboký příkop a demokracie chřadne.

Text vyzývá k zavedení primárek v rámci ČSSD, které by zamezily různým bratrstvům zamezit v postupu hodnotných lidí, kteří se však těmto spolkům nehodlají podvolit. Proti textu se ohradil ostře další místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova může mít podepsání textu Jiřím Dienstbierem špatné důsledky především pro samotného potenciálního prezidentského kandidáta. Dienstbier totiž zastává disidentskou pozici vůči vedení, jehož je sám členem.

ČSSD bude na grémiu projednávat i věci sporných prezidentských milostí. Podle hlavního kritika prezidentské kanceláře Zaorálka by se měla ČSSD rozhodnout pro kroky, které povedou k nejefektivnějším výsledkům. Místopředseda odmítl hovořit o tom, jaké kroky sociální demokracii navrhne, protože s nimi chce nejprve seznámit své stranické kolegy. Podle serveru Aktuálně.cz vyzve ČSSD Klause k rezignaci.

Klaus například rozhodl o odkladu trestu za stomilionový podvod u Tomáše Maliny, který patřil k blízkým spolupracovníkům zavražděného podnikatele Františka Mrázka, kterého policie považovala za vládce českého podsvětí.

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat označil spekulace kolem milostí za účelově vymyšlené pomluvy a za lacinou senzacechtivost, neprofesionalitu a osobní zaujatost některých novinářů vůči prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…