ČSSD dnes uzavře referendum o vládě, výsledky sdělí v pátek

14.06.2018 7:21

Posledních 23 místních organizací sociální demokracie dnes svým hlasováním uzavře vnitrostranické referendum, ve kterém členové rozhodují, zda by měla strana vstoupit do menšinové vlády s hnutím ANO. Konečné výsledky hlasování pak na pátečním jednání předsednictva oznámí předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle dosavadních informací převažují hlasy ve prospěch koaliční spolupráce s ANO.

ČSSD dnes uzavře referendum o vládě, výsledky sdělí v pátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vedení strany se členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a v návrhu programového prohlášení. Kvůli kontrole sociální demokraté sčítají některé hlasovací lístky dvakrát. V Lidovém domě v Praze u vybraných organizací následuje kontrola, zda elektronicky zaslané protokoly s výsledky souhlasí s odevzdanými hlasovacími lístky.

Konečné výsledky rozhodování by měl vyhlásit Hamáček v závěru pátečního zasedání předsednictva ČSSD. Sociální demokraté plánují, že klíčový bod jednání živě odvysílají na svém facebookovém profilu. Předtím by mělo užší vedení strany probírat i některé jiné záležitosti, například návrh ostravské ČSSD na kandidaturu bývalého premiéra Jiřího Paroubka jako nezávislého kandidáta do Senátu v Ostravě s podporou ČSSD.

V hlasování dostalo v rámci téměř 1100 místních organizací ČSSD příležitost vyjádřit se na 17.500 straníků. V Ústeckém či Plzeňském kraji předpokládali lídři strany v úterní anketě ČTK negativní postoj členské základny ke vstupu do vlády. Ve většině regionů naopak očekávají souhlasné stanovisko, například ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihočeském kraji nebo na Vysočině.

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do menšinové vlády ANO schválí, strana obsadí podle dohody s ANO pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Hamáček, ministerstvo práce bývalý náměstek Petr Krčál, zemědělství šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk. K nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí má výhrady prezident Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…