ČSSD hodlá vládu zahrnout lavinou kritiky

07.02.2012 6:50

Lavinu kritiky namířené na reformy koaliční vlády slibuje program veřejného slyšení, které se v úterý uskuteční v Senátu. Podnětem je petice proti důchodové reformě a za odchod kabinetu Petra Nečase (ODS), kterou zorganizovala opoziční ČSSD. Získala pro ni loni v listopadu podporu zhruba 91.000 lidí. Informuje agenura ČTK.

ČSSD hodlá vládu zahrnout lavinou kritiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Na slyšení byli spolu s premiérem pozváni ministři financí, zdravotnictví a sociálních věcí; pětinásobnou převahu ale budou mít u řečniště jejich oponenti především z řad odborů a sociální demokracie včetně spřízněných organizací.

Důchodová reforma, kterou prosadila vládní koalice díky své většině ve sněmovně, je podle ČSSD spojena s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Dalšími body petice jsou nesouhlas s politikou reforem "pro nejbohatší", se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením zdravotní péče.

Petice končí výzvou Nečasově vládě, aby podala demisi. Signatáři také podporují vyvolání hlasování o nedůvěře koaličnímu kabinetu v případě, že neustoupí od své důchodové reformy, kterou chce odstartovat od roku 2014. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už slíbil využít všech možností ke zkrácení mandátu současné vlády.

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …