ČSSD je na mizině, chce pronajímat část Lidového domu. Finance jsou velké téma, připouští rozpačitě lidé z vedení

18.11.2018 7:49

Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 utrpěli ČSSD i komunisté tvrdou porážku, když nedosáhli ani na 8 procent hlasů. V senátních volbách o rok později dopadly tyto dvě strany ještě hůř. Komunisté zcela zmizeli ze Senátu a sociální demokraté v horní komoře notně oslabili. Teď volební porážky obě strany nutí šetřit. Hodně šetřit. ČSSD teď řeší, co bude dál a někteří komunisté se zlobí na předsedu Vojtěcha Filipa. Kvůli výši jeho platu.

ČSSD je na mizině, chce pronajímat část Lidového domu. Finance jsou velké téma, připouští rozpačitě lidé z vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Ačkoli komunisté a sociální demokraté tvrdili po senátních a komunálních volbách, že volby vlastně nedopadly tak strašlivě, jak to vypadalo na první pohled, stranické kasy říkají něco jiného. Komunisté zcela ztratili zastoupení v Senátu a obě strany přišly o nemalé množství zastupitelů ve městech a obcích. V Praze na „velkém magistrátu“ nezasedne ani jedna ze zmíněných stran.  To všechno vedlo k tomu, že se oběma stranám notně ztenčily státní příspěvky a partaje budou muset šetřit.

Sociální demokraté si podle serveru iDNES.cz pronajmou část Lidového domu. Místopředseda strany Martin Netolický prozradil, že otázka financí je pro stranu momentálně důležitější než odchod Jiřího Zimoly z postu 1. místopředsedy. „Finance byly velkým tématem posledního politického grémia teď v pátek. Jednali jsme o tom mnohem déle než o rezignaci kolegy Zimoly,“ přiznal.

„Mluvili jsme o stropu na odměňování pro stranické zaměstnance. Zčásti to zasáhne provoz Lidového domu a zčásti pak i jednotlivé kraje, které se budou muset rozhodnout, zda chtějí určitý počet zaměstnanců s tím, že částka na ně bude vykrývat jen částečné úvazky, nebo zda budou chtít jednoho dobře placeného manažera,“ doplňuje Netolický.   

Fakt, že strana přišla o 12 senátorů, znamená ztrátu více než 10 milionů korun pro stranickou kasu. Další miliony partaj ztratila notným zeštíhlením poslaneckého klubu. Zatímco po volbách v roce 2013 měla strana 50 poslanců, dnes jich má 15.

Velkou ranou pro ČSSD bude, když Nejvyšší soud straně nařídí uhradit dědicům právníka Zdeňka Altnera 338 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům.

Hubenější léta teď čekají i komunisty. I když možná ne všechny. Některým soudruhům se nelíbí, že předseda strany Vojtěch Filip pobírá plat 150 tisíc. Zatímco předseda strany, která se vždy zaštiťovala dělníky i rolníky, bere takovýto plat, kandidát do Senátu na Domažlicku Josef Švarcberk si prý musel vystačit s dvaceti tisíci na kampaň.

„Zvažuje se také navýšení členských příspěvků o 10 korun měsíčně. Může to pomoci, ale radši bych viděl, kdyby třeba předseda strany, který bere 150 tisíc měsíčně, řekl, že měsíčně dá do kasy 50 tisíc,“ poznamenal šéf komunistické buňky Plzeň-sever Richard Pokorný. A co na to Filip? „Pan Pokorný může navrhovat cokoli, ale rozhodují kolektivní orgány strany. Přispět může každý formou daru. Co dělám se svými zdaněnými penězi, je moje věc,“ odvětil předseda strany.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…