ČSSD má komerční strany za rizikové, jednat chce s KSČM a lidovci

11.10.2013 11:33

Strany označované jako komerční jsou rizikem pro stabilitu vlády a ČSSD proto bude v případě volebního úspěchu podporu pro svůj kabinet hledat především u komunistů a lidovců. Na snídani s novináři to dnes řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Jednání o nové vládě chce Sobotka zahájit již ve volební sobotu, těší se prý také na diskuse s prezidentem Milošem Zemanem.

ČSSD má komerční strany za rizikové, jednat chce s KSČM a lidovci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

"Sobotní noc bude dlouhá a určitě bude nabytá neděle," vyjadřuje svá očekávání o brzkém začátku povolebního vyjednávání Sobotka, jehož strana do hlasování 25. a 26. října vstupuje jako jasný favorit. Pokud svou roli potvrdí, chce vytvořit jednobarevnou vládu s podporou co nejmenšího počtu etablovaných a podobně orientovaných politických stran.

Po volbách bude záležet na dohodě politických stran, nikoli na prezidentovi

Za rizikovou má sociální demokracie možnou podporu komerčních stran, za něž Sobotka považuje zejména hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO a Stranu práv občanů - zemanovců (SPOZ). Proti komerčním stranám se chce ČSSD podle informací ČTK silně vymezit ve zbytku volební kampaně, kde by tak měla učinit připomenutím osudu Věcí veřejných v uplynulém volebním období.

Sobotka se nebojí toho, že by hlava státu po volbách chtěla jednat podle svého a ignorovala vůli politických stran. "Prezident bude muset akceptovat dohodu politických stran v Poslanecké sněmovně a bude záležet na politických stranách, jestli se dohodnou," je přesvědčen. "Už se těším na diskuse s ním v situaci, kdy bychom tedy volby vyhráli a budeme se domlouvat na tom, jakým způsobem by země dál měla postupovat," řekl také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…