ČSSD odmítá obří ekotendr. Jinak chce hlasovat o důvěře vládě

20.09.2011 14:01

Podle slov předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je strana připravena vyvolat hlasování o důvěře vládě. Přistoupí k tomu v případě, že obří ekotendr bude postupovat tak, jak postupuje nyní. Přijde jim neprůhledný.

ČSSD odmítá obří ekotendr. Jinak chce hlasovat o důvěře vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

„Způsob obřího ekotendru odmítáme," říká jasně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by mohl ovlivnit konkurenční prostředí, navíc míní, že cena by mohla být třetinová. Vláda by prý měla hledat transparentnější řešení.

Pokud sociálním demokratům nadále přijde, že je obří ekozakázka neprůhledná, jsou připraveni hlasovat o důvěře vládě. Se Sobotkou souhlasí i místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Ekotendr prý vykazuje znaky zločinného spiknutí a je možné, že by to mohlo dojít až k soudu.

Související: Strany nechtějí prezidenta Klausova kalibru. Přímá volba nebude

ČSSD kritizovala i daňovou reformu. Podle Sobotky je daňová politika Miroslava Kalouska založená na tom, že zatěžuje více lidi a rodiny, zatímco snižuje daně firmám. Spolu s tím předseda prohlásil, že nepodpoří rušení stravenek.

Co se týče přímé volby prezidenta, sociální demokracie jí vyjadřuje svoji podporu. Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera by se však muselo učinit několik změn. Především by upravil pravomoci prezidenta, který je dosud nepostižitelný, leda za velezradu. „Je nepředstavitelné, aby přímo volený prezident byl podle ústavy neodpovědný," vysvětloval Dienstbier.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…