ČSSD schválila nové stanovy. Někteří zkušení členové na ně koukají s rozpaky

01.03.2019 22:28

Nově navržené stanovy, o kterých hlasovali delegáti hradeckého sjezdu ČSSD, centralizují podle části účastníků jednání moc na úkor dosavadních frakcí, jakými jsou například senioři či ženy ČSSD. Místopředseda Klubu seniorů ČSSD a bývalý ministr Jan Kavan návrhu stanov vyčetl, že strana bude obcházet dosavadní nominace do stranických orgánů, napsala ČTK.

ČSSD schválila nové stanovy. Někteří zkušení členové na ně koukají s rozpaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. máj s ČSSD na Střeleckém ostrově. Předseda Jan Hamáček rozdával růže, moderoval Jan Antonín Duchoslav a na podiu zazpíval i Jiří Helekal

Kritice čelí i návrh na zavedení licencí pro základní organizace. Zastánci změny v diskusi nevyloučili možnost menších úprav v blízké budoucnosti. Nové stanovy mají podle autorů straně umožnit pružnější reakci.

„Za takový demokratický centralismus by se nemusela stydět ani KSČ,“ uvedl Kavan a dodal, že nová pravidla podle něj omezují demokratický prostor ve straně. Senioři ČSSD se na sjezdu ohradili proti tomu, že by měli být spolkem či zájmovou organizací. Cítí se jako frakce nesoucí část politické síly ČSSD a žádali sjezd o zachování dosavadního respektu.

Podle předkladatele změn, hejtmana Martina Netolického, základní novinky přinesou pružnější organizaci ČSSD, což prezentoval na loňském referendu ČSSD o vstupu sociálních demokratů do vlády s hnutím ANO. „Tři měsíce Česká republika čekala, čekala neuvěřitelně dlouho,“ konstatoval. Nově by bylo možné hlasovat elektronicky. Zrychlit by se mělo i svolávání případných mimořádných sjezdů díky tomu, že delegát bude mít mandát dva roky. Nebudou se tak muset postupně scházet základní, okresní a krajské organizace, aby nominovaly své zástupce.

Netolický odmítl i názor, že návrh byl málo diskutován. Uvedl také, že jeho autoři připravili návrh úplně nových stanov, protože dílčí změny pravidel se nepodařilo na minulých sjezdech prosadit kvůli přísnému kvóru.

V navrhovaných pravidlech je kromě zásadní změny – zrušení ústředního výkonného výboru – zpřesněno rušení členství a kontrolních orgánů. Strana by měla nově vydávat a odebírat licence základním organizacím, což by podle Netolického mělo zabránit vzniku účelově zakládaných organizací. Podle kritiků článku ale není přesně stanoveno, za jakých okolností by mohly základní organizace o licenci přijít.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který obhájil funkci předsedy, nové stanovy stranu modernizují a zrychlí její rozhodování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…