ČSSD si chce na vládu pozvat televizi. Ať prý je vidět, jak probíhají interpelace

26.03.2013 18:53

Poslanci ČSSD kritizují ministry a premiéra za nepřítomnost na sněmovních interpelacích. Chtějí požádat Českou televizi, aby vysílání těchto dotazů na členy vlády a jejich odpovědí rozšířila. Slibují si od toho zlepšení docházky ministrů i vystoupení opozičních zákonodárců. Lidem pak ČSSD nabízí, aby jí přes televizní web posílali otázky, které pak ve Sněmovně kabinetu položí. Novinářům to dnes řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

ČSSD si chce na vládu pozvat televizi. Ať prý je vidět, jak probíhají interpelace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

"Bohužel se stalo nedobrým zvykem, že ministři, kteří neplní své povinnosti, kteří mají problémy se zvládáním svého resortu, pravidelně na interpelace nedocházejí," uvedl Tejc. Opozice neúčast členů vlády i premiéra Petra Nečase (ODS) na interpelacích kritizuje opakovaně. Minulý čtvrtek se kvůli tomu dopolední ústní dotazování ani nekonalo. Ministři chyběli i odpoledne. Nečas jednal s hejtmany v Jihlavě, ministři se omluvili kvůli schůzi Senátu.

Podle Tejce by se do voleb situace měla změnit a "veřejnost i opozice mají právo vědět", co a proč ministři dělají. Dotazy, které ČSSD zájemci pošlou přes web, chtějí sociální demokraté členům vlády pokládat na interpelacích od příští schůze Sněmovny. Poslanci sociální demokracie chtějí požádat Českou televizi, aby vysílala nejen interpelace na premiéra, ale i na ministry.

Zatímco např. ve Velké Británii se toto právo stalo významnou součástí politického procesu, v postkomunistických zemích, včetně České republiky, degradovalo ve víceméně formální, útrpně vykonávaný rituál, poznamenaný pravidelně masivní absencí poslanců a mizivým zájmem médií. Pokud člen vlády odpoví vyhýbavě nebo se odpovědi zcela vyhne, nebývá zvykem vyvozovat z toho jakékoli závěry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…