ČSSD stále vede v podpoře voličů. Posilují lidovci a zemanovci

30.04.2013 16:40

Stabilně nejvyšší podporu voličů si nadále udržuje ČSSD. Podle aktuálního volebního modelu agentury ppm factum by ve volbách do Sněmovny nyní získala 26,2 procenta hlasů a zřejmě tak měla k dispozici 66 poslaneckých mandátů. S velkým odstupem za sociálními demokraty by skončila TOP 09 následovaná ODS a KSČM. Do dolní komory by se dostali i lidovci a zemanovci, jejichž podpora už několik měsíců pozvolna sílí, zjistila agentura.

ČSSD stále vede v podpoře voličů. Posilují lidovci a zemanovci
Foto: ČSÚ
Popisek: Mapka výsledků krajských a senátních voleb 2012

TOP 09 by podle průzkumu obdržela 15,3 procenta hlasů, za které by získala ve Sněmovně 38 křesel. Občanští demokraté by jich měli 35 za 14,8 procenta hlasů. Komunisty by volilo 13,6 procenta lidí, což by jim vyneslo 31 poslaneckých mandátů. Zástupci Strany práv občanů - zemanovci by pravděpodobně obsadili 16 křesel za 7,7 procenta hlasů a KDU-ČSL 14 křesel za 7,1 procenta hlasů.

V porovnání s předchozími průzkumy se rozdíl mezi TOP 09 a ODS zmenšil. Na přelomu února a března činil 2,2 procentního bodu, o měsíc později 1,5 bodu a nyní je půl procentního bodu. Naopak komunisté od počátku roku mírně ztrácejí, od konce března přišli o 0,7 procentního bodu. Podpora ČSSD se téměř nezměnila.

Středolevá koalice nabírá na síle

Podle autorů průzkumu tak postupně nabírá na síle středolevá koalice ČSSD, zemanovců a lidovců, na konci dubna by získala 96 mandátů. Pokud by sociální demokracie vytvořila koalici s TOP 09 a Starosty, měli by 104 křesel. ČSSD s ODS by daly dohromady 101 mandátů. Pohodlnou ústavní většinu 134 hlasů by měla hypotetická "duhová" koalice sociální demokracie, zemanovců, lidovců a TOP 09.

Agentura provedla průzkum ve dnech 18. až 29. dubna mezi necelou tisícovkou lidí starších 18 let. K volbám by podle jejich vyjádření nyní přišlo 50,7 procenta voličů. Tedy výrazně méně než na konci května 2010, kdy do Sněmovny volilo 62,6 procenta Čechů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…