ČSSD umírá. Sobotka vše utlumil, vládne špidlismus. Supervlivný „socan“ rozstřelil předsjezdovou diskusi

08.03.2017 7:37

Před víkendovým sjezdem ČSSD přispěl k debatě o dalším směřování strany i Miroslav Jansta. Vlivný právník, považovaný za významného zákulisního hybatele sociální demokracie, se opřel v rozhovoru pro Lidové noviny zejména do předsedy Bohuslava Sobotky.

ČSSD umírá. Sobotka vše utlumil, vládne špidlismus. Supervlivný „socan“ rozstřelil předsjezdovou diskusi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka odchází...

Jak v úvodu píše deník, není obvyklé, aby Jansta dění komentoval. Spíše je totiž zvyklý vše ze zákulisí reálně ovlivňovat. Podle LN je určitým protipólem Radka Pokorného, zákulisního pomocníka premiéra Sobotky, ale i ministra vnitra Milana Chovance.

Jansta vystoupil na předsjezdovém shromáždění straníků v Brně z pozice delegáta. A Sobotku ztrhal zejména za totální a totalitní centralizaci strany. „Před dvěma lety se změnily stanovy, které umožnily vedení ČSSD zasahovat do kandidátních listin. Tím ve straně vznikl strach, že kdo bude kritický vůči vedení, přijde o funkci nebo se nedostane na kandidátní listinu,“ varoval Jansta. A dodal: „Tohle nikdy nebylo tak tvrdé, dnes panuje centralizace.“

Tyto změny podle Jansty způsobily, že z ČSSD se pomalu vytrácí život. Zejména regionální funkcionáři podle něj oslabili pod vlivem osob nikým nezvolených nebo přímo stojících mimo stranu, využívajících neformálního vlivu.

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Pak advokát nostalgicky zavzpomínal, jak to v sociální demokracii vypadalo dříve: „Sociální demokracie žila. Byla v ní silná pluralita. Samozřejmě šlo i o mocenský boj, protože o tom politika je. Vedle toho ale probíhal i intelektuální střet, který fungoval za Zemana, Špidly, Grosse i Paroubka,“ vzpomínal delegát.

Dnes podle něj ČSSD kvůli umrtvení stranického života přichází o talentované politiky. „Jak je Sobotka dobrým premiérem, tak je špatným komunikátorem strany,“ varoval. Vznikla podle něj atmosféra dusící snahu o cokoliv.

Stranu podle něj navíc zachvátil „špidlismus“. „Vladimír Špidla je rozhodně slušný a pracovitý člověk, jde ale o typického úřednického politika. Často nevnímá realitu politického ani reálného života,“ vysvětluje pojem. Něco podobného se podle něj dělo už v době, kdy Vladimír Špidla straně předsedal. Jenže strana tehdy žila a většina členů se prý předsedovým vizím spíše smála. Když došlo ke střetu, Špidla to vzdal a odešel do Bruselu. Jenže nyní se vrátil a z pozice šéfa poradců nastoluje svou agendu znovu a ještě důsledněji.

Proto Sobotkovi radí: „Musí změnit své okolí a utlumit vliv Vladimíra Špidly na jeho rozhodování.“ Pak dodal, že motorem této agendy není jen Vladimír Špidla, ale řada dalších osob z premiérova okolí.

Problémem dnešní ČSSD také podle Jansty je, že politici prosazují spíše své vlastní zájmy. „Lidé nemají pocit, že se za ně bijí. Tohle se snad daří jen Babišovi, který tuto politiku ovládá. Veřejnost má pak pocit, že to dělá pro ni,“ varoval spolustraníky.

Člověkem, který by mohl stranu provětrat a vrátit jí intelektuální náboj, by podle Jansty mohl být ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Jde o klasického levicového intelektuála, který umí rozproudit diskusi,“ vyzval Jansta k jeho posílení ve straně. Pak jmenoval své další favority do funkcí, přičemž se podle něj jedná veskrze o „nové tváře“. Konkrétně jmenoval poslance Jana Birkeho, vlivného pražského straníka Petra Dolínka, silně kritického poslance (v podstatě šéfa protisobotkovské opozice) Jeronýma Tejce a nebo úspěšného jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …