ČSSD vládu podrží ve věci rozpočtu. Vše mají v rukou komunisté

02.12.2020 16:52

Vládní ČSSD, která na rozpočtovém výboru nepodpořila rozpočet pro příští rok, dnes při jednání Poslanecké sněmovny odhlasování rozpočtu se schodkem 320 miliard přislíbila. „Nelíbí se nám. Ale jsme v koalici a ČSSD bude hlasovat pro takový rozpočet, jaký schválila vláda,“ řekl první místopředseda strany Roman Onderka. Menšinová vláda ale zatím nemá vyjednanou podporu komunistů, bez jejichž hlasů by rozpočet nemusel projít.

ČSSD vládu podrží ve věci rozpočtu. Vše mají v rukou komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna

Premiér Andrej Babiš si může oddechnout, že po fiasku na rozpočtovém výboru alespoň koaliční sociální demokraté přislíbili hlasovat pro návrh rozpočtu na příští rok. Hnutí ANO ale stále nemá jisté hlasy komunistů, kterým se nepodařilo prosadit snížení výdajů na armádu o deset miliard korun.

Na dnešním jednání Sněmovny mají opoziční poslanci šanci připomínkovat navrhovaný rozpočet. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová navrhuje zastavit dotace do agropotravinářského komplexu a zejména zrušit slevu na jízdném pro důchodce a seniory. Pekarová také navrhuje odebrat 17 milionů z rozpočtu prezidentské kanceláře a přesunout je na podporu živého umění. Podle Pekarové by neměla vláda financovat Hradu kontroverzní sanaci svahů v Lánské oboře, kvůli které je s několika lidmi zahájeno trestní řízení.

„Prioritou hradní kanceláře byla zejména v posledních dnech spíše diskreditace práce BIS a navazování ještě přátelštějších vztahů s Ruskou federací prostřednictvím poradce Nejedlého,“ dodala Pekarová podle informací serveru iDNES.cz.

Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího například navrhuje úspory až ve výši 70 miliard mimo jiné snížením dotací soukromým firmám nebo snížením výdajů na ministerstvech vnitra, financí nebo dopravy. Trikolóra také navrhuje omezení odvodů do rozpočtu EU nebo zrušení plošné inkluze na školách.

Do rozpočtu s plánovaným schodkem 320 miliard navíc ještě není zahrnutý nový daňový balíček, který se ale nejspíše do Sněmovny ze Senátu vrátí k přepracování. V aktuální verzi by státní kasu přišel na dalších 130 miliard korun. Daňový balíček navíc chce případně vetovat i prezident Zeman, kterému se nelíbí schválení pirátského návrhu na zvýšení slevy na poplatníka do výše 34 tisíc korun.

Zeman také požaduje, aby v daňovém balíčku bylo obsaženo časové omezení na dva roky, jak slíbil premiér Babiš i ministryně financí Alena Schillerová. Schillerová a ostatní poslanci ANO ale při schvalování balíčku nepodpořili návrh ČSSD, který by tam časové omezení na dva roky implementoval. Podle Babiše by o tom měla rozhodovat až příští vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…