ČSSD zvažuje podporu Rusnoka i sestavení vlastní vlády

11.07.2013 15:07

Podpora úřednické vlády Jiřího Rusnoka nebo pokus o sestavení vlastního kabinetu jsou dvě hlavní varianty, mezi nimiž se bude rozhodovat sociální demokracie, pokud se příští středu nepodaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Novinářům to dnes řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Obě tyto možnosti přitom ještě donedávna strana odmítala.

ČSSD zvažuje podporu Rusnoka i sestavení vlastní vlády
Foto: Petr Kupka
Popisek: Bohuslav Sobotka v hovoru s Jeronýmem Tejcem

"Zvažujeme i tu variantu, že bychom úřednickou vládu za určitých okolností mohli podpořit, ale neznamená to, že se k tomu kloníme jako k lepší variantě," vyjádřil se Tejc k možnosti, kterou ve středu jako první naznačil statutární místopředseda strany Michal Hašek. O možnosti, že se ČSSD v případném druhém pokusu bude ucházet o sestavení vlády, hovořil poprvé na konci června šéf strany Bohuslav Sobotka.

O tom, jakou cestou se ČSSD vydá, bude podle Tejce pravděpodobně rozhodovat předsednictvo strany příští pátek. Nevyloučil, že se mohou objevit i další varianty. Rozpuštění sněmovny, které nyní nevidí jako příliš pravděpodobné, podle něj nadále zůstává prioritou. S tím souhlasí i místopředsedové strany Zdeněk Škromach a Milan Chovanec.

Podle Chovance je logické, že sociální demokraté budou jednat o podpoře stávající vlády, pokud se nepodaří rozpustit dolní komoru, k čemuž je třeba 120 hlasů: "V případě, že jedinou šancí, jak zabránit návratu pravicové koalice, bude podpora úřednické vlády, jsem ochoten o tomto řešení vážně uvažovat." Pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, podpoří prý názor Sobotky na získání druhého pokusu pro ČSSD.

Se Sobotkou se nepočítá

Prezident Miloš Zeman, který bude také v případném druhém kole vybírat ministerského předsedu, v rozhovoru pro Právo uvedl, že v něm šanci může dostat sociální demokracie i bývalá vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Hradní kancléř Vratislav Mynář dnes ale serveru Týden.cz řekl, že lze těžko předpokládat, že by byl druhým pokusem pověřen Sobotka, protože má ještě menší šanci získat ve sněmovně podporu než pravicová vláda.

Přimluvil se také za to, aby ČSSD novou vládu podpořila. "Pokud to sociální demokracie neudělá, pokud bude myslet jen na sociální demokracii a ne na občany této republiky, tak se jí tato krátkozrakost vymstí. Postaví pana prezidenta do role, že pokud neprojde Rusnokova vláda, bude muset v tom druhém kole velmi zvažovat, jestli to nedá paní Miroslavě Němcové," uvedl častý kritik současného předsedy sociálních demokratů.

ČSSD donedávna odmítala účast na jakékoliv vládě, která nevzejde z nových voleb. Její předseda Sobotka také tvrdě kritizoval Rusnokův kabinet, který označil spíše za vládu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ), jejímž je Zeman čestným předsedou, než vládu odborníků. Prohlásil, že ve sněmovně nemůže získat důvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…