ČT a Lipovská: Návštěva z Respektu. Bobo ji chtěla vyhodit. Ale nedala se

19.11.2020 12:24

Novinářka Jana Bobošíková si na facebookovém profilu Institutu svobody a demokracie postěžovala na jednání redaktorky týdeníku Respekt Ivany Svobodové. Podle jejích slov reportérka nechtěla opustit budovu institutu, který navštívila, i přesto, že ji o to Bobošíková žádala. Institut se do křížku se Svobodovou dostal již včera.

ČT a Lipovská: Návštěva z Respektu. Bobo ji chtěla vyhodit. Ale nedala se
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

"Před malou chvílí navštívila sídlo ISDe redaktorka Ivana Svobodová z Respektu, dáma, kterou znáte z našeho včerejšího statusu. Mimochodem, podle paní Svobodové byl prý emotivní," poznamenala Bobošíková úvodem.

"Poté, co jsem jí poskytla základní informaci, které by si kdokoli dokázal dohledat u veřejných zdrojů, tedy, že zde ISDe sídlí, odmítla jsem odpovídat na absurdní dotazy typu zda v této budově bydlí Hana Lipovská, nebo proč prý 'nenávidím' Českou televizi, a paní redaktorku Svobodovou jsem slušně, ale důrazně vyzvala, ať opustí budovu. Paní redaktorka Svobodová ovšem odmítala soukromou budovu na mou opakovanou výzvu opustit," sdělila Bobošíková.
 
"Vím, že Respekt býval na svou investigativu dlouho hrdý. Toto ale, podle mě, už není investigativní žurnalistika. To je jen obyčejná drzost. Pokračování příště? Uvidíme..." napsala Bobošíková.
 
 
Včera se Institut svobody a demokracie ve svém statusupostavil za ekonomku Hanu Lipovskou. Podle institutu se zvolením Lipovské začaly v Radě ČT po dlouhých 20 letech hýbat ledy. "Tento proces, na jehož konci může být navrácení České televize občanům této země, je zatížen výhrůžkami, pomluvami, osočováním a ode dneška i novinářským a PR agenturním mobbingem. Jako záminka pro ohrožení 'svobody slova' se zneužívá majetkoprávní nejasnost v TS Ostrava," píše se ve stanovisku institutu.
 
"Hana Lipovská dnes čelila nehoráznému chování ze strany některých zaměstnanců médií. Například kameraman ČT ji po jednání Rady ČT dlouze a detailně natáčel, jak si rovná dokumenty, jak je dává do tašky, jak si obléká kabát. Redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová ji pronásledovala po ulici, dorážela na ni svými dotazy, opřenými o údajné investigativní fotografie ze sídla ISDe, kde Hana Lipovská působí a od 'sousedů', žádala soukromé informace o místě bydliště a o poštovní adrese," psal také institut.
 
"Je to velmi podobné, jako před dvaceti lety. Tehdy současná prezidentka ISDe Jana Bobošíková v roli ředitelky zpravodajství ČT byla pronásledována kamerami až na toaletu. Její kancelář v ČT měla pomočené dveře. Jen fotografie od sousedů chyběly, protože v roce 2000 nebyly mobilní telefony ještě vybaveny fotoaparáty. Zato měla poškozené auto, dveře pomazané exkrementy, polité barvou a musela mít ochranku. Je smutné, že za uplynulých 20 let se nezměnilo vnímání svobody a demokracie. Osoby a metody 50. let zůstaly stejné," píše institut.
 
"Pokud někdo ze 'sousedů' chce dále investigovat, může začít. ISDe sídlí v nemovitosti s několika dalšími firmami, je zde i výdejní místo Zásilkovny. Při vykládání zboží z kamionu kolegové z ISDe obvykle přiloží ruku k dílu. Stejně tak při vydávání zásilek v době koronavirové. Vážení facebookoví přátelé, podpořte, prosím, Hanu Lipovskou. Je to odvážná, vzdělaná žena, které spatřuje v liberálním progresivismu nebezpečí pro svobodu a demokracii. A jak je vidět, liberální progresivisté se nezastaví před ničím," zaznělo ve statusu.
 
 

Na základě návrhu radní Lipovské minutý týden odvolala Rada České televize na svém zasedání pětičlennou Dozorčí komisi. Důvodem, proč se Rada ČT takto rozhodla, jsou prý vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu Rady. Své rozhodnutí na jednání dále více nezkonkretizovala.

Odvolání Dozorčí komise podle vyjádření České televize přišlo v tu nejnevhodnější dobu. „Odvolání komise v době, kdy na základě požadavků Rady ČT management předložil nové dlouhodobé plány ČT, kdy potřebuje schválit kvůli dopadům covidu změny v rozpočtu letošním a sestavuje rozpočet na rok 2021, je značně problematické,“ řekla mluvčí ČT Karolína Blinková.

ČT tím podle jejích slov na neznámou dobu ztrácí odborného partnera pro diskusi o zásadních záležitostech fungování instituce a Rada jakékoli odborné zázemí pro posouzení strategických materiálů.

Dozorčí komise je podle vedení České televize odborným garantem Rady při kontrole hospodaření a vyjadřuje se zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám.

Dodejme, že Dozorčí komise je servisním orgánem Rady ČT, pro kterou má zpracovávat odborná stanoviska v oblasti hospodaření. Rada ČT je jejím zřizovatelem a vedení ČT s ní oficiálně nemá nic společného.

Radní práci komise kritizovali dlouhodobě. Na srpnovém jednání se radní Kratochvíl v rozčílení ptal předsedy komise, zda si z něj dělá šoufky. Stalo se tak poté, co komise označila mnohamilionové výběrové řízení na nový provozní systém (výměnu systému SAP za systém Helios) jako bezvadné, načež po dotazech radních předseda připustil, že ani nekontrolovali požadovanou dokumentaci.

Radní Kratochvíl také opakovaně vyjadřoval pochybnosti, zda komise působí v zájmu svého zřizovatele, tedy Rady, nebo někoho jiného.

Kvůli odvolání Dozorčí komise se včera také před budovou České televize demonstrovalo, včera pak z postu předsedy Rady ČT odstoupil René Kühn, následoval jej i místopředseda Jaroslav Dědič.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …