ČT doprovází ruské bombardování v Sýrii obrázky běženců. Viník uprchlické krize označen. Profesor Krejčí promluvil o skryté propagandě

24.10.2015 17:47

Taktiku propagandy rozebral profesor politolog Oskar Krejčí ve své přednášce na Vratimovském semináři s názvem „Jak přežít mediální kapitalismus?“. Dotkl se také situace na Ukrajině, zásahu Rusů v Sýrii a k migrační krizi zmínil: „Někdo bude muset postavit zdi, natáhnout dráty a Bundeswehr bude muset vozit migranty zpátky.“

ČT doprovází ruské bombardování v Sýrii obrázky běženců. Viník uprchlické krize označen. Profesor Krejčí promluvil o skryté propagandě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Oskar Krejčí s historikem a publicistou Josefem Skálou na Vratimovském semináři

Jak dosahují politici úspěchů? Propaganda v podstatě pracuje s vojenskou taktikou a strategií. Také o tom hovořil profesor Oskar Krejčí ve své přednášce na Vratimovském semináři a popsal, jak propaganda funguje a jak se dávají emoce do pohybu: „Musíte být schopní si představit i dílčí otázku taktiky jako základní a strategickou. Vzpomeňte si, radar v Brdech, jak nám to bylo představováno? Krásné počítačové modely, jak létají rakety z Íránu a ze Severní Koreje a nad New Yorkem bouchají jaderné hřiby. To je realita. Tak nám to bylo představováno. Pak se najednou změní politika, uhne strategie, zamanévruje se, někdo pochopí, že radar v Brdech nepotřebuje, a co s těmi nešťastnými propagandisty, kteří pracovali za státní peníze? A to šlo o miliony.“ zamýšlel se Krejčí. „Krize západní politiky, kterou doprovází propagandistická obhajoba, souvisí se ztrátou kontextu politických událostí,“ zhodnotil Krejčí s tím, že má na mysli kontext časový i prostorový. „Naši politici a následně za nimi propagandisté jsou schopní poslat letadla do Libye, vybombardovat Libyi, ale už nejsou schopní vnímat, co znamená průsak nenávisti a zbraní do subsaharské Afriky,“ dodal.

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Stejní politici na Ukrajině hájí nacionalismus, aby pak v Evropě kázali o multikulturalismu

Pak se politolog věnoval také Ukrajině. „Většina politiků, kteří rozhodovali o Ukrajině, vůbec netušili, jak se pohybovaly v historii hranice, a každý vnímá určitý otisk hranice, který je pro něj spravedlivý,“ uvedl Krejčí, jenž také konstatoval, že pokud prohlásíme historii za nedůležitou, dopouštíme se chyby, protože pro lidi, kteří v určitých místech žijí, je historie důležitá. „Výsledkem nelogičností je, že v propagandě se dostáváme do situace, pokud jde o Ukrajinu, že stejní politici tam hájí primitivní nacionalismus, aby nám pak ve střední Evropě kázali o bezbřehém multikulturalismu. Propaganda je rozčleněná na jednotlivé části, vytržená z kontextu a zároveň ji doprovází falešná vize počátku. Vždy se musí nalézt viník. Ukrajinská krize začala kdy? Když se Krym připojil k Rusku. My všichni víme, že se uskutečnil Majdan, ale základní informační model běží tudy,“ zmínil Krejčí.

Krejčí: Prý za migrační vlnu mohou Rusové. Tak informuje nejen ČT

Pak politolog hovořil také o aktuální situaci v Sýrii: „Všimněte si, že Česká televize zpravodajství o bombardování ruskými bitevníky v Sýrii doprovází obrázky o běžencích,“ zmínil Krejčí s tím, že takto v podstatě předestírají veřejnosti, že jsou to Rusové, kteří svým vstupem 30. září mohou za nešťastnou migrační vlnu. „Ale pozor, tohle jsem viděl nejen na ČT, ale také na Euronews a na BBC. Informační prostor západní politiky je pokryt stejnými modely propagandy,“ uvedl politolog.

Krejčí: „Je samozřejmě povinností všech lidí na levici pociťovat solidaritu.“

Profesor Krejčí si všímá, že základní model, jak jsou nám migranti v médiích představováni, vychází z příběhů jednotlivých osob. „Je samozřejmě povinností všech lidí na levici pociťovat solidaritu s těmi, kdo jsou postižení hrůzami jako většina migrantů. Když ale upozorňujeme, že tito lidé nejsou nositeli jen osobní tragédie, ale také určitých kolektivních charakteristik, etnických a náboženských, a že nejsou finanční prostředky na to miliony zvládnout, protože všichni víme, že v pohybu je ve světě 56 milionů migrantů…,“ uvedl Krejčí. „Nejsme na to psychicky připraveni, i když jsme humanisté. I při nejlepší vůli vzniknou konflikty. Jsou tu kolektivní identity, které jsou při vyostřeném problému nekompatibilní,“ varoval. Zopakoval, že naše připravenost je nulová, navíc podle něj v liberálním kapitalismu dnes neexistuje přirozená, reálná a funkční politika integrace. Podle Krejčího máme tři povinnosti: vyvracet lži, zdůrazňovat roli vědy a vydržet. „Uměle vytvořené většiny, které jsou oporou současného establishmentu, jsou vždycky dočasné a jednou zvítězí sociální zkušenost,“ domnívá se Krejčí.

„Proces oligarchizace je jednoznačný“

Oskar Krejčí hovořil o tom, že média si všímají výroků, které jdou za hranice korektnosti. „Proces oligarchizace je jednoznačný a prochází celou liberální demokracií od Ukrajiny po Washington,“ konstatoval. S tím pak souvisí problém, že do politiky vstupují amatéři: „Buď mohou mít velký talent a pak máme velké štěstí, nebo jsou to amatéři, kteří si sednou do Bílého domu a vlastně zjistí, že svět je úplně jiný. Nekorektní výroky jako například „Nebudeme bombardovat Irák“ najednou stáhnou a změní se ve fakt, že nestáhnete vojáky z Afghánistánu, vybombardujete Libyi a ještě se tváříte, že jste zapomněli na Guantánamo. Vám se v podstatě nic nestane, zůstanete v Bílém domě a Nobelovu cenu míru Vám nikdo nesebere. Něco se přece jen ale ve světě děje,“ uvedl politolog.   

Krejčí: „Válku v Sýrii nelze ukončit jinak než vítězstvím jedné strany.“

Krejčí si postěžoval, že byl podroben kritice za svůj názor v souvislosti s uprchlickou krizí, kdy zmínil, že může dojít k násilí. „Chtěl jsem sdělit, že ti, kdo situaci způsobili, vytvořili takový chaos na Středním východě a v Evropě, že tento chaos nemůžeme ustát lineárním politickým chováním. Někdo bude muset postavit zdi, natáhnout dráty a Bundeswehr bude muset vozit migranty zpátky a bude si je vybírat,“ uvedl politolog. Pak také upozornil: „Válku v Sýrii nelze ukončit jinak než vítězstvím jedné strany. Je mi vše strašně líto. Píši proti válce, jsem proti válce. Ale jak chcete z bídy vybřednout? Někdo to za nás musí vybojovat. Shodou okolností jsou to Rusové,“ dodal.

Profesor Oskar Krejčí je už tradičním účastníkem Vratimovského semináře, který se pravidelně koná ve Frýdku - Místku. Tentokrát Krejčímu patřil finiš celé akce. Odborný seminář měl letos téma: Média dnes - informují, či spíše manipuluji?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…