ČT nechala rozebírat politiku kulturního redaktora z Respektu. Byl to skutečně bláznivý rozhovor

19.08.2019 23:52

Michal Šmarda měl být, než se vzdal své nominace, ministrem kultury. Proto Česká televize pozvala k fundovanému okomentování nejnovějších politických dějů šéfredaktora kulturní rubriky časopisu Respekt. Redaktor Jan H. Vitvar se uvedl pozdravem „Dobrý bláznivý večer“.

ČT nechala rozebírat politiku kulturního redaktora z Respektu. Byl to skutečně bláznivý rozhovor
Foto: Repro ČT24
Popisek: Michal Šmarda oznamuje Michalu Kubalovi, že nechce být ministrem kultury

„Tady vůbec nejde o nějakého kandidáta, tady jde o to, co si usmyslel prezident Zeman a co je mu ochotný pan Babiš s odpuštěním sežrat i s fousama,“ spustil kulturní redaktor značně neortodoxní analýzu politické situace. O nic jiného podle něj v celé kauze nejde. „Takže teď bych mohl klidně odejít,“ navrhl, ovšem Michal Kubal jej přemluvil, aby ještě chvíli jeho a televizní diváky bavil.

Tak se tedy Vitvar pochlubil, že se kulturou profesionálně zabývá dvacet let. „A myslím si, že takhle zle se tý kultuře nikdy nevedlo,“ zhodnotil. Kultura prý stále chrlí hodnotné výstupy, tak jak má, ale přitom trpí nedostatkem podpory a řízení od státu.

„Co se týče toho aktuálního, tak teď se schvaloval rozpočet, kde kultura dost přišla na buben,“ udeřil. „Pan Staněk se sám pochválil za svůj výkon, jak on to umí nejlíp,“ dodal. Řeči, kolik se kultuře přidalo, jsou ale podle kulturního redaktora Vitvara jen hraní s čísly.

V únoru prý Staněk sliboval kulturním pracovníkům, že rozpočet jeho resortu bude 17 miliard, teď aktuálně je to 14,8.

„Je to od dvacet milionů víc než letos, ale je to poprvé, kdy ta kultura stagnuje,“ dodal. Vždycky prý kulturní rozpočet aspoň trochu rostl, teď už ne, což je podle redaktora Respektu „prostě průšvih“.

Kubal měl evidentně připravené otázky, jak kulturu zachrání Michal Šmarda, ovšem po jeho rezignaci v přímém přenosu zněla otázka, „jak by hypoteticky mohl české kultuře pomoct Michal Šmarda“. Vitvar to nechtěl řešit. Kubal ale trval na pokračování debaty a ptal se, že když ČSSD na kultuře neuspěla s Antonínem Staňkem, tak zda je namístě optimismus, že tam uspěje jiný její kandidát. „ČSSD udělala stejnou chybu jako v případě pana Staňka,“ zhodnotil tedy Vitvar Michala Šmardu.

Pak se nechal unést politickým prognózováním a vyjádřil názor, že ČSSD ve vládě končí. Zalitoval, že ČSSD nevyužila možnosti udělat z Ministerstva kultury svou „výkladní loď“ (doslovná citace kulturního redaktora Respektu –  pozn. redakce) a zvolit tam nějakého ministra, který by se „zapsal do dějin“. Takových lidí je prý v této zemi spousta, například mezi absolventy vysokoškolského oboru „kulturní management“. Jenže u nás je prý tradice dávat na Ministerstvo kultury lidi, kterými se „řeší vnitrostranické věci“.

Vzpomeňme třeba na TOP 09 a Starosty. Tam byl zubař z Berouna, pan Besser, nebo vychovatelka z Vizovic, paní Hanáková,“ otřásl se při vzpomínce Vitvar. „Teď přišel pan Staněk, po něm pan Šmarda. Tak kdo bude dál? Z mého pohledu to stále klesá,“ postěžoval si.

Všichni lidé v kultuře už jsou prý z takových ministrů unavení. Teď prý budou vděčni už jen za to, že budou mít alespoň nějakého ministra.

„A znovu opakuji: Jen proto, že si pan prezident Zeman usmyslel cosi, my nevíme co,“ zakončil svůj politologický rozbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…